Alle landelijke publieke en commerciële radiostations vieren deze week (11 t/m 15 juni 2018) voor de vijfde keer de Week van de Digitale Radio.
De week is onderdeel van de gezamenlijke campagne “Radio Goes Digital…”, met de focus op DAB+, de digitale opvolger van de ether FM. DAB+ biedt luisteraars meer zenders en digitale geluidskwaliteit. De verwachting is dat in 2023 meer dan 70% van alle luisteraars via digitale distributie naar radio luistert.
Digitaal radio luisteren gebeurt nu via vast en mobiel internet (websites, apps), digitale set top boxen van providers (zoals Ziggo en KPN) en in de ether gratis via DAB+ digitale radio. Hiervoor is een nieuwe DAB+ radio nodig.
In Nederland staat de teller van verkochte DAB+ radio’s, inclusief autoradio’s, op ruim 875.000 (stand eind december 2017). In 2017 reed ruim 37% van de nieuw verkochte auto’s de garage uit met standaard een DAB+ radio aan boord (bron: JATO Dynamics en GfK). Met deze resultaten is Nederland “best in class” in Europa.
De grootste drijfveer voor het luisteren via DAB+ is de digitale geluidskwaliteit. Daarnaast speelt het grote aanbod aan stations en gemakkelijke vindbaarheid een belangrijke rol (bron: NLO). In 2019 wordt door de overheid nog een frequentiekanaal geveild waardoor in heel Nederland circa 9 tot 15 extra DAB+-zenders landelijk kunnen gaan uitzenden. Dit betekent een nog groter aanbod aan radiostations, dus nog meer keuze voor luisteraars.
Jurre Bosman, directeur Audio NPO en voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL: “Het gebruik van DAB+ is sinds 2015 verdrievoudigd naar inmiddels 13%. Dat betekent dat op dit moment ruim 2 miljoen mensen radio luisteren via DAB+, de digitale opvolger van FM. Met deze mijlpaal bereikt DAB+ een volgend stadium in haar levenscyclus, de adoptie door de massamarkt. DAB+ is de opvolger van FM voor ether broadcasting. De digitale toekomst van radiodistributie is veelzijdig: DAB+, vast internet, 4/5G mobiel internet en set top boxen.”