Het begon als hobby, filmpjes maken van mooie, snelle auto’s en op YouTube zetten. Inmiddels doen studenten Martijn van Niele en Max Beelaerts van Blokland het nu professioneel en verdienen ze er geld mee. Mede dankzij Multi Channel Network (MCN) Divimove. In Amerika al een bekend begrip, maar in Europa nog relatief nieuw.
Bas van Nieuwenhuisen sprak met Eugène Hendrikx van Divimove en David Harms, eigenaar van Nederlands grootste Youtube kanaal DusDavidGames, die er meer over vertellen tijdens het Mediapark Jaarcongres eind deze maand. In dit artikel een preview van hun bijdrage.
“We zagen dat online video hard groeit, in tegenstelling tot de traditionele media”, zegt Bas van Dam. Bijna twee jaar geleden richtte hij Divimove op, samen met Brian Ruhe en Philipp Bernecker. “Divimove levert oplossingen voor nieuw talent in het bezit van YouTube-kanalen. MCNs zijn een relatief nieuw verschijnsel, althans in Europa. In de Verenigde Staten zijn ze al langer actief, Amerika loopt twee jaar op ons voor.”
Maar wat doet Divimove precies? Van Dam: “Wij werken samen met het entertainment talent op YouTube. Zij zullen de nieuwe media van de toekomst vormen. Het is ongelofelijk hoe sterk de fans van deze YouTube-kanalen zich identificeren met de talenten, een groot verschil ten opzichte van televisie. Wij werken met creators, die hun kanaal naar een hoger level willen brengen. Wij zijn een technologisch gedreven bedrijf. Aangezien we op YouTube alles kunnen meten, gebruiken we die kennis om het bereik van de YouTube-kanalen te vergroten. We voorzien het materiaal van de juiste metadata om de vindbaarheid te vergroten. Daarnaast is het verstandig om jouw materiaal te beschermen, zodat anderen het niet zonder meer kunnen downloaden en kopiëren. Bij ons staat het talent op 1, wij ondersteunen onze talenten om hun bekendheid en merk te laten groeien. Bovendien zorgen wij ervoor dat onze partners op hun kanalen meer advertenties krijgen.”
Divimove doet volgens Van Dam meer dan alleen YouTube-kanalen professionaliseren. “We bouwen communities op. Veel mensen delen een bepaalde interesse. We zorgen ervoor dat die groepen nieuwe content krijgen. Ook dat is een manier om de creatieven achter de kanalen, onze partners, te helpen om te groeien. Levendige communities, betere kwaliteit en vindbaarheid vertalen zich in een groter bereik en meer interesse bij adverteerders. Ons verdienmodel daarbij is dat wij een deel van de advertentieopbrengsten krijgen voor de diensten die we bieden.”
Aan de top
Divimove is in korte tijd uitgegroeid tot het grootste MCN in Europa. Van Dam: “Wij werken nu samen met bijna 1500 partners in landen als Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje en Polen. In totaal hebben de kanalen 46 miljoen abonnees, die 420 miljoen views per maand genereren.”
In Nederland is Divimove ook veruit de grootste in zijn soort, zegt Eugène Hendrikx, die voor de Nederlandse activiteiten verantwoordelijk is. “Het gaat om 200 partners in de Benelux, met in totaal 2,1 miljoen abonnees en 78 miljoen views per maand. Het einde van de groei is nog lang niet in zicht. Er is zoveel goede content, ook voor wat oudere doelgroepen. De beperkingen op het gebied van de distributie zijn weggevallen. Als je vroeger muziek wilde horen, zette je de radio aan en moest je afwachten wat er speelde. Nu heeft iedereen zijn eigen Spotifylijst en kun je veel makkelijker je eigen smaak ontwikkelen. Voor video is dat nu ook zo. Het aanbod is enorm, je moet er je weg in zien te vinden.”
Partners
De partners waarmee Divimove samenwerkt, zijn zeer divers. “In Nederland werken we met bedrijven en personen”, aldus Hendrikx. “De grootste daarvan is David Harms, die helemaal weg is van gaming. Hij deed dat eerst voor zijn plezier, maar heeft er nu zijn werk van gemaakt. Op zijn kanaal DusDavidGames speelt hij allerlei games, terwijl hij commentaar geeft. Hij heeft 440.000 abonnees, die 8 miljoen views per maand opleveren. Oorspronkelijk was hij vliegtuigingenieur, nu heeft hij een heel team om zich heen en komen er dagelijks zeven of acht nieuwe filmpjes online. Eigenlijk is het een merk geworden, compleet met eigen merchandising van bijvoorbeeld t-shirts. Daar helpen we hem ook bij. Een ander voorbeeld van de mensen met wie we in Nederland werken, zijn Martijn van Niele en Max Beelaerts van Blokland, twee Brabantse studenten (zie kader, red.). Die begonnen toen ze een jaar of 16 waren met filmpjes maken van dure, snelle auto’s. Gewoon omdat ze dat leuk vonden. Het werd steeds lastiger om zulke auto’s te vinden, waarmee ze ook even mochten rijden. Dus gingen ze langs bij bedrijven die dergelijke auto’s tunen om ze nog sneller te maken. Die konden via de filmpjes laten zien wat ze allemaal met auto’s kunnen doen, en de jongens kregen steeds betere auto’s om te reviewen. Inmiddels doen ze meer soorten auto’s en hebben ze met hun kanaal autotopNL 25.000 abonnees en 1,1 miljoen views per maand.”
Berlijn
Divimove is gevestigd in de Duitse hoofdstad Berlijn. “Brian Ruhe, Philipp Bernecker en ik zaten daar al”, vertelt Van Dam, die voorheen voor Zalando werkte. “Berlijn is het centrum van de start ups in Europa, de beste omgeving om een internetbedrijf te beginnen. Wij hebben nu zo’n vijftig medewerkers en werken in steeds meer landen, in Berlijn kun je heel goed internationaal georiënteerd personeel vinden. En je kunt er goed leven van een laag salaris.”
Ze denken er dan ook niet over om uit Berlijn weg te gaan, zegt Van Dam. “Divimove is een lean bedrijf, waarin veel kennis aanwezig is. Omdat de lijnen heel kort zijn, kunnen we snel schakelen. Dat is belangrijk. Als we meer kantoren zouden openen in verschillende landen in Europa raak je die voordelen kwijt. Dan wordt alles veel ingewikkelder. Met dit model kunnen we snel groeien. Dat wilden we ook, we willen tot de top behoren.”
Tot nu toe was Divimove niet zelf actief als maker van content. “Maar we gaan samenwerken met partijen zoals Freemantle en BlueCircle. We gaan er een crossmediaal verhaal van maken. Overigens zullen we niet alles zelf produceren. We willen een nauwe band hebben met het publiek, de abonnees moeten zich met de kanalen kunnen identificeren.”