Een zomer vol sport, muziek, nieuwe series en nieuwe afleveringen van bestaande programma’s zorgen deze periode voor een diverse programmering op de publieke omroep. Met een aftrap in juni van het WK voetbal in Brazilië, met veel TV- én radio-uitzendingen vanaf muziek- en cultuurfestivals en nieuwe seizoenen van bekende tv-series.
Een brede en aantrekkelijke zomerprogrammering is belangrijk voor de publieke omroep. Ook al gaan veel Nederlanders op vakantie, de NPO slaagt er in om zowel op televisie als de radio een divers aanbod aan zomerprogramma’s te plannen die aansluit bij de actualiteit. Ook in de zomer wil de publieke omroep goede en actuele programma’s bieden die zo dicht mogelijk aansluiten bij dat wat Nederland bezig houdt deze zomer. Met een mix van nieuwe maar ook vertrouwde programma’s die gewoon doorlopen.
WK voetbal
Veel bekende zomerprogramma’s zoals Zomergasten, muziekfestivals en de Tour de France zijn weer te zien en te volgen op de radio. De zomer wordt natuurlijk afgetrapt met het WK Voetbal. Op Nederland 1 zijn alle wedstrijden live te zien met, zoals de kijker gewend is, tussendoor veel analyses, commentaar en reportages. Op de publieke radio wordt het WK gevolgd door het team van Radio Brasil dat na het WK plaats maakt voor Radio Tour de France. Er zijn meer programma’s die inhaken op het WK Voetbal: Brazilië Vandaag in EenVandaag (AVROTROS) en Zappsport WK (TROS). Het IKON-programma Buitenspel kiest voor een alternatieve invalshoek, over mensen die in de samenleving buitenspel staan. Voor de mensen die niet naar het WK kijken is er tijdens het toernooi een alternatief: de Detectivemaand op Nederland 2 met Britse en Scandinavische detectives.
Vaste programma’s blijven
Programma’s als EenVandaag, het NOS Journaal (tijdens het WK op Nederland 2) en Nieuwsuur lopen uiteraard gewoon door in de zomer. Ook vertrouwde zomerprogramma’s zoals Zomergasten en Knevel en Van den Brink zijn weer te zien. Zij nemen vanaf aanstaande maandag het stokje over van Pauw & Witteman. Daarnaast ligt het accent op radio en TV op typische zomeractiviteiten. Veel aandacht voor festivals op Nederland 2 en 3 (Lowlands, Oerol, de Uitmarkt, North Sea Jazz, Grachtenfestival en het Prinsengrachtconcert), Groeten van MAX en We zijn er bijna (Omroep Max). De KRO komt deze zomer in de vooravond met een dagelijks programma over vakantie vieren in Nederland. Ook besteedt de KRO deze zomer opnieuw aandacht aan de Vierdaagse in Nijmegen.
Nieuwe programma’s
Deze zomer gaan ook nieuwe programma’s van start. Op Nederland 1 volgt Barry Atsma 3 meisjes met het syndroom van Down (BNN) en in Helden in de knel (WNL) zien we hulpverleners met een traumatische ervaring. Op Nederland 2 gaan Philip Freriks en Erwin Kroll op pad in Nederland en raken niet uitgepraat over het weer in Lekker weertje en gaat Hans Dorrestijn vogels kijken in Baardmannetjes (MAX). Op Nederland 3 worden opnieuw een week lang programma’s getest in TV Lab en presenteert Ali B een nieuw muziekprogramma bij de TROS (Ali B en de Muziekkaravaan).
Op Nederland 3 zenden we tot eind juli een nieuwe serie van Singer Songwriter uit (VARA). Maar ook andere nieuwe series staan gepland: Ranking the Stars (BNN), Spuiten en Slikken (BNN), Kijken in de ziel (NTR), Recht uit het Hart (KRO), God in de Lage Landen (EO) en twee speciale afleveringen van Memories (KRO).
Radio
De radiozenders van de publieke omroep doen deze zomer –live- verslag van grote sportevenementen en allerlei festivals. Op Radio 1 veel sport met Radio Brasil tijdens WK en Radio Tour de France. Evenementen zoals Alpe d’HuZes en Tuckerville worden gevolgd op Radio 2. Op 3FM is het volop festivalzomer. De publieke popzender komt live vanaf: Pinkpop, Best Kept Secret Festival, Concert at Sea, Down the Rabbit Hole, Rock Werchter, North Sea jazz, de Zwarte Cross, Lowlands en Mysteryland. De Zomeravondconcerten zijn vanaf 21 juni te beluisteren op Radio 4 en lopen door tot zondag 14 september. Radio 5 Nostalgia heeft op 6 juni een speciale Beatlesdag en Radio 6 komt live vanaf het North Sea Jazz. En FunX is deze zomer ook te vinden op festivals en evenementen: Zomercarnaval, Latin Village Festival en Appelsap.
TV kijken in de zomer
• Kijkdichtheid. In de zomer licht de piek van de kijkdichtheid ligt een half uur later, namelijk om 22.00 uur, dan in de periode januari-mei.
• Kijkers. In de zomer kijken gemiddeld zo’n 6 miljoen mensen op een avond naar de tv, in januari-mei ligt dat op het piekmoment rond de 7 miljoen.
• Programmering. 70 procent van de NPO-programmering in de zomer is nieuw. Programma’s die opnieuw worden uitgezonden, worden vaak weer goed bekeken. (persbericht NPO)