Het themakanaal Best 24 viert in de maand november de zestigste verjaardag van de Vlaamse televisie. Onze zuiderburen maakte twee jaar later dan Nederland kennis met het fenomeen. In de eerste tientallen jaren zendt de Vlaamse publieke omroep voornamelijk informatieve en educatieve programma’s uit.
Vanaf de komst van de commerciële televisie in 1989 krijgt de kijker ook show, entertainment en soap voorgeschoteld. De toenmalige BRT heeft het zwaar in die periode, maar weet uiteindelijk succesvol terug te komen met programma’s als Man Bijt Hond, De Slimste Mens en Wie is de Mol?.
De comedyserie F.C. de Kampioenen is een van de allergrootste successen. De serie weet vanaf 1990 iedere zaterdagavond een miljoenenpubliek te bereiken. Best 24 zendt dagelijks, vanaf maandag 4 november, een aflevering uit om 20.30 uur. De kijker maakt kennis met ‘de slechtste caféploeg van het land’. Het team weet geen wedstrijd te winnen, maar ze zijn wel een hechte vriendenclub. Ze drinken graag een pintje in de kantine en vaak wordt de vriendschap door een roddel, misverstand of een actie van buurman Dimitri zwaar op de proef gesteld.
De relatie tussen Nederland en Vlaanderen is vaker de basis geweest voor een tv-programma. Zo komen in Café De Buren prominente gasten uit beide landen bijeen om te praten over de verschillen en de overeenkomsten tussen de beide culturen. In het spelprogramma De Lage Landen met Yvon Jaspers en Marcel Vanthilt staan de vooroordelen tussen de Hollanders en de Belgen centraal. Deze programma’s zijn van maandag tot en met donderdag om 21.00 uur te zien op Best 24.
Best 24 heeft ook aandacht voor muziek en kleinkunst uit Vlaanderen. In Een kwarteeuw kleinkunst wordt het 25-jarig bestaan van het Nederlandse lied gevierd. In deze serie zijn onder anderen Urbanus, Johan Verminnen, Hans de Booij, Liselore Gerritsen, Gerard Cox en Drs. P te zien. De Vlaamse zangers en groepen van toen en nu komen voorbij in het TROS Muziekfeest in de Vlaamse badplaats Blankenberge en in Het Beneluxgala. Verder specials over Jacques Brel en in de documentaires Er bestaan geen Belgen en De leeuw van Vlaanderen aandacht voor de historie van het land.