PwC verwacht een grote groei van de markt voor betaald aanbod van films en tv-programma’s die niet via de reguliere tv-kanalen worden uitgezonden (video on demand). De inkomsten uit video on demand verdubbelen de komende vijf jaar van 97 miljoen in 2013 naar 206 miljoen euro in 2017. Dat is een gemiddelde jaarlijkse stijging van bijna 22 procent. Dat blijkt uit de jongste Nederlandse Entertainment & Media Outlook.
Het betalen voor films, series en sport is buiten Nederland al enorm populair, met name in de Verenigde Staten. “In Nederland beginnen we dit fenomeen nu ook te omarmen”, zegt PwC-partner Sander Kranenburg. “Consumenten gaan steeds meer tv kijken op momenten dat het hen uitkomt. Zowel de content als de faciliteiten zijn sterk verbeterd. Bovendien kent Nederland een van de allerhoogste penetratie van breedband, waardoor de meeste huishoudens kunnen streamen in hoge kwaliteit.”
Volgens Kranenburg komen traditionele verdienmodellen steeds verder onder druk te staan. “Het speelveld bestaat uit producenten van tablets, smart-tv’s en smartphones en de eigenaren van tv- en filmrechten. Daartussen zitten de televisiezenders, kabelaars en telecombedrijven, die de verbinding vormen naar de consument. Zij zullen hun toegevoegde waarde moeten laten zien aan de consument. Immers, de concurrentie van nieuwe online aanbieders van op internet gebaseerde videodiensten neemt sterk toe. De verdeling van de koek wordt straks bepaald door de kwaliteit van het aanbod en de time to market van nieuwe titels.”
PwC presenteert de volledige ‘Entertainment & Media Outlook for the Netherlands 2013 – 2017’ begin oktober 2013.(Bron: persbericht PWC)