Kijkers moeten invloed krijgen op de samenstelling van het digitale tv-pakket. Op 4 juni staat de wijziging van de Mediawet op de agenda van de Tweede Kamer, aldus een persbericht van Kabelraden.nl.
Staatssecretaris Sander Dekker laat een grote kans liggen om dat te regelen. Het wetsvoorstel kent nu alleen in een verplichting voor alle aanbieders van digitale tv-pakketten om tenminste 30 zenders door te geven, zonder inhoudelijk eisen. Met deze zeer beperkte invulling laat het kabinet kijkers in de steek en wordt de deur geopend naar inkrimping, vervlakking en verschraling van het tv-aanbod.
Een divers pakket met daarin zenders voor verschillende doelgroepen komt niet ‘zo maar’ tot stand. De staatssecretaris neemt dat wel als uitgangspunt voor de nieuwe wet. De verplichting om een pakket van tenminste 30 zenders te leveren vindt hij voldoende om alle kijkers te bedienen. Toelating van nieuwe (Nederlandse) zenders in het pakket wordt hiermee echter schier onmogelijk. Ook is er geen mogelijkheid voorzien voor gezamenlijke actie van klanten of om zenders met minder commercieel belang toe te voegen. Uit onderzoek van Intomart blijkt dat klanten invloed willen op de samenstelling van het tv-pakket, vooruitlopend op de mogelijkheid om per zender te kunnen kiezen. De Staatssecretaris laat deze klanten ernstig in de steek.
Keuzes
In een pakket van 30 zenders moeten keuzes worden gemaakt. “Het is vreemd dat we die belangrijke keuzes overlaten aan exploitanten zonder enige inspraak van die klanten zelf”, aldus Marco Swart, voorzitter van kabelraden.nl, het steunpunt van programmaraden. De belangrijkste bedenkingen tegen het voorstel zijn:
– het voorstel gaat er vanuit dat klanten overstappen naar een andere exploitant als het pakket niet bevalt (stemmen met de voeten). Verandering van apparatuur, extra kosten voor nieuwe aansluitingen, de algemene rompslomp en het feit dat klanten vastzitten in ‘3 in 1′ pakketten belemmeren dit;
– het pakket van 30 zenders is snel gevuld met de grote commerciële zenders en de verplichte (must carry) zenders zoals meerdere regionale omroepen. Dat laat geen ruimte voor nieuwe (Nederlandse) zenders of afwijkende voorkeuren;
– het is principieel onjuist dat (kabel)exploitanten en zenders samen de inhoud van het pakket bepalen, terwijl klanten daarover niets te zeggen hebben. Klanten willen die invloed juist zelf ook, blijkt uit onderzoek van kabelraden.nl en nog recent van de Algemene Programmaraad (Amsterdam en omgeving).
Wat dan?
Swart wijst op het voorstel van programmaraden, waarin met kleine aanpassingen van de wet wél geluisterd wordt naar kijkers. Er komt een verplicht behoefteonderzoek onder kijkers als basis voor de invulling van het pakket. Aanvullend daarop werkt een klantenraad (één per exploitant), die twee veranderingen in het pakket kan adviseren. Die advisering ondersteunt de belangen van nieuwe zenders en van kleinere doelgroepen, die in een grootschalig onderzoek buiten de boot vallen. Ook is dit het punt om klachten neer te leggen.
Extra info
Programmaraden adviseren kabelexploitanten over de samenstelling van het analoge tv- en radiopakket. De staatssecretaris wil dit model moderniseren en ook regels stellen voor digitale aanbieders. Modernisering van de wet vindt brede instemming; de manier waarop laat echter zeer te wensen over. (Bron: kabelraden.nl)