Ziggo breidt per 1 november de proef met klantenhotspots, de zogenaamde Ziggo Hotspots, uit tot heel Groningen. Vanaf die datum staat de hotspotfunctionaliteit aan op meer dan 10.000 modems en heeft Groningen het grootste aantal publieke wi-fi hotspots in Nederland. Per 14 november wordt het aantal modems met deze functionaliteit uitgebreid naar 18.000.
Alle 18.000 klanten kunnen kosteloos gebruik maken van elkaars Wifi-hotspot. De proef is het vervolg op de kleinschalige proef die Ziggo eerder heeft gehouden in de Groningse wijken Helpman, de Wijert, Herewegwijk en Villabuurt-West. Deze proef was zeer succesvol en daarom heeft Ziggo besloten Ziggo Hotspots op grotere schaal te testen. Tijdens de test onderzoekt het bedrijf in hoeverre Ziggo’s modem/routers gebruikt kunnen worden om zoveel mogelijk Wifi Hotspots op zetten. Behalve technische aspecten onderzoekt Ziggo ook hoe de klanten het gebruik ervaren.
De klanten van Ziggo willen de diensten die zij afnemen kunnen gebruiken op het apparaat van hun keuze, op het moment dat het hun uitkomt en op de plek waar zij op dat moment zijn. Bovendien willen klanten continu dat wat zij beleven kunnen delen. Het beschikbaar stellen van Wifi op zo veel mogelijk plaatsen kan hieraan bijdragen.
De test duurt drie maanden en Ziggo streeft naar minimaal 2.000 actieve deelnemers. De uitkomsten van de test bepalen of Ziggo op korte termijn doorgaat met de implementatie van Ziggo Hotspots in de rest van het Ziggogebied.
Door en voor Ziggo-klanten
Om gebruik te kunnen maken moet de klant ermee akkoord gaan dat zijn of haar modem/router een Ziggo Hotspot wordt. Alleen klanten die deze toestemming geven -en uiteraard beschikken over een Ziggo internet abonnement- krijgen toegang tot andere Ziggo Hotspots. Klanten kunnen telefonisch of online de Hotspot funktie aan- of uitschakelen.
Resultaten test Helpman
Uit de test in Helpman kwam naar voren dat de Ziggo Hotspot-functionaliteit geen negatieve invloed heeft op de in huis internet- en Wifi-prestaties. De kwaliteit van het signaal en de dekking waren dusdanig dat overal in de wijk binnen dertig meter een verbinding van ruim 1Mbps of meer met een Ziggo Hotspot opgezet kon worden.
De verbinding werkt lopend of fietsend nog goed. Bij hogere snelheden werkt hij niet meer. Verbinding buitenshuis was mogelijk met minstens 80% van de 1200 Ziggo Hotspots.
Bijna alle klanten vonden het een goed initiatief. Slechts enkele klanten hebben de hotspot-functionaliteit uitgezet en wilden niet meedoen. Ongeveer 25% van de 1200 klanten heeft actief gebruik gemaakt van de hotspots.
Klanten vinden de privacy en veiligheid van hun thuisnetwerk ten opzichte van de hotspot het meest belangrijk.
Ondoordringbare scheiding tussen klantnetwerk en hotspot
Om geschikt te zijn als hotspot modem/Wifi-router heeft Ziggo de apparatuur en programmatuur zo aangepast dat deze voldoet aan onderstaande eisen: de Hotspot moet volkomen te scheiden zijn van het klantnetwerk zodat veiligheid, en privacy optimaal gegarandeerd zijn; Het publieke Wifi-gebruik mag geen invloed hebben op de internetprestaties bij de klant; De hotspot moet voldoende bereik hebben om gastgebruikers de nodige bewegingsvrijheid te geven; Maximaal 20 gelijktijdige gebruikers moeten van de hotspot gebruikkunnen maken; Eenmalig inloggen met daarna automatische toegang tot alle Ziggo Hotspots. (Bron: Ziggo persbericht)