Het nieuwe initiatief ‘Dutchabroad.nl’ zet de Nederlandstalige activiteiten van de Wereldomroep gericht op emigranten en expats voort. Daardoor kunnen ruim een miljoen Nederlanders in het buitenland geïnformeerd blijven over voor hen relevant nieuws en ontwikkelingen in Nederland. Met de voortzetting krijgen de Nederlandstalige website en de digitale verspreide WereldKrant, WereldExpat Magazine en e-mailbulletins een nieuwe toekomst.
Dutchabroad.nl is een nieuwe mediaorganisatie en het initiatief van Thomas Arts, een boventallig verklaarde medewerker van de Wereldomroep. De organisatie kan vier medewerkers van de Wereldomroep die hun baan verliezen alsnog van werk voorzien.
Dutchabroad.nl wil dé portal worden voor alle Nederlanders die in het buitenland verblijven, er naar toe gaan of terugkomen. Met een totaalpakket aan nieuws, informatie, service, diensten en producten dat wordt geselecteerd op relevantie worden de behoeften van de doelgroep(en) op maat bediend. Tegelijkertijd wordt Dutchabroad.nl een sociaal platform waar mensen contacten kunnen leggen, informatie kunnen delen en waar zij de band met het thuisland kunnen onderhouden. De organisatie zal in de komende maanden verder gestalte krijgen.
Als gevolg van technologische ontwikkelingen zijn de laatste jaren de activiteiten van de Wereldomroep voor Nederlanders in het buitenland al fors verminderd. Na de laatste aanpassing van de Mediawet behoort ook de resterende informatievoorziening aan Nederlanders in het buitenland niet langer tot de kerntaken van de Wereldomroep.
Op 11 mei 2012 nam de Wereldomroep met een speciale marathonuitzending al afscheid van de Nederlandse radioluisteraars. Met de voortzetting van de webactiviteiten en de digitaal verspreide nieuwsmedia door Dutchabroad.nl blijft de informatievoorziening voor Nederlandse expats en emigranten gewaarborgd.
Vanaf 2013 richt de Wereldomroep zich als internationale mediaorganisatie uitsluitend op het vrije woord en biedt onafhankelijke informatie aan mensen in landen zonder vrije pers. In het bijzonder in Afrika en de Arabische wereld, maar ook landen als China, Cuba en Venezuela. (Bron: persbericht RNW)