Onderzoeksbureau GfK Retail & Technology Nederland voorziet dat in 2012 het aantal films dat betaald via Video on Demand wordt gekeken, het aantal verkochte films op DVD en Blu-ray overtreft. In 2011 zijn er een half miljoen Nederlanders méér Video on Demand gaan gebruiken.
Dat brengt het aantal Video on Demand kijkers via aanbieders zoals KPN, UPC en Ziggo op dit moment op 1,2 miljoen. Zij kijken films, TV-series, kinderprogramma’s en andere gemiste TV-uitzendingen wanneer het hén uitkomt. Afgelopen jaar hebben de Nederlanders voor zo’n €53 miljoen aan films op VOD gekeken, heeft GfK berekend. Daarmee is VOD de grote aanjager van de digitale entertainmentmarkt.
‘In het najaar van 2011 zijn er veel nieuwe gebruikers van Video on Demand bijgekomen,’ vertelt Daniëlle Tamis van Stichting Video on Demand in een persbericht. ‘Steeds meer mensen ontdekken het gemak om die film te bestellen waar zij op dat moment zin in hebben. Van de nieuwste blockbuster uit de bioscoop tot die oude klassieker die zij altijd nog een keer wilden zien. Wij verwachten dat deze tendens zich komend jaar zal versnellen. Dit komt mede door de economische situatie. Nu mensen bewust minder geld willen uitgeven, kiezen zij er niet voor om er op uit te gaan, maar juist om met elkaar thuis een gezellige avond te beleven.’
Uit onderzoek blijkt dat mensen het liefst samen of met de kinderen Video on Demand kijken. Tijdens de kerstvakantie is met familie en vrienden film kijken een heerlijk tijdverdrijf. Komende weken wordt dan ook een piek in het gebruik van Video on Demand verwacht. De toppers van dit moment op een rij:
1. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
2. Transformers: Dark of the Moon
3. Sint
4. Gooische Vrouwen
5. X-Men: First Class
6. Cars 2
7. The Hangover II
8. De Smurfen
9. Thor
10. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
Video on Demand werd in 2006 in Nederland geïntroduceerd. Mensen kunnen tegenwoordig kiezen uit duizenden films, TV-series en gemiste programma’s. Inmiddels komen zo goed als alle VOD films volgens het zogeheten ‘day-and-date’ principe uit. Dat betekent dat zodra een film op DVD verschijnt, deze op dezelfde dag óók via Video on Demand beschikbaar is.
‘Dit heeft Video on Demand in 2011 een flinke boost gegeven en toont het commitment van filmdistributeurs om in te spelen op veranderende consumentengewoonten,’ zegt Pim Hofmeester, directeur Video on Demand bij UPC. ‘Mensen willen de nieuwste films direct zien én op een zo makkelijk mogelijke manier. Steeds meer mensen kiezen daarom voor Video on Demand, want daarmee hebben ze altijd een schat aan films en series binnen handbereik. Met een druk op de knop kijken nu al 1,2 miljoen Nederlanders de nieuwste films en series op het moment dat het hun uitkomt.’