Tijdens het Mediapark Jaarcongres op 23 juni was ‘Connected TV’ een belangrijk onderwerp. Onder andere Ivo Lochtman (UPC) en Barbara Schouten (GfK) gaven tijdens het MPJC hun visie op Connected TV. Welke initiatieven zijn er nu of worden er ontwikkeld? Wat kan je er mee? Gebeurt er veel op het gebied van Connected TV? Ís het eigenlijk wel de toekomst van tv-kijken? Peter Olsthoorn ging bij de belangrijkste partijen en personen langs en onderzocht de huidige stand van zaken in Nederland.
UPC en Ziggo zien de concurrentie niet zo
Ivo Lochtman is niet van plan om een journalist naar de mond te praten. Integendeel, hij wordt moe van die typisch journalistieke benadering van verschillende kampen die elkaar het leven zuur maken met Smart TV. Op de vraag of Sony, Samsung, LG en Philips concurrentie in distributie worden, zegt hij: “Waarom moeten we dit telkens positioneren in termen van concurrentie, vijanden en vrienden? Ik vind dat een eendimensionale benadering van dit onderwerp. Op dit moment zien we ze niet als concurrent. Het is een additionele verrijking. Niemand zegt er zijn kabelabonnement voor op.”
Partneren met nieuwe partijen als de hardwaremakers of Google, Apple of Microsoft ziet Lochtman ook als optie: “We bieden verschillende mogelijkheden in de waardeketen, dus waarom kun je dan niet samenwerken?” Hoe? “Er zijn legio voorbeelden. Wij kunnen voor hen content ontsluiten. We kunnen producten bundelen in marketingsamenwerking. Maar de markt is nog te pril om concreet te worden.”
Eerder zei Lochtman over de komst van nieuwe contentdistributeurs als Samsung, Google en Apple: “Nog meer fragmentatie van een vroeger homogene markt. Maar het staat nog in de kinderschoenen. Tegen de tijd dat de alternatieve proposities volwassen worden, heeft UPC wellicht een miljoen klanten voor digitale televisie. Die moeten we dan vasthouden met kwaliteit en klantenservice voor de beste prijs. Wij kunnen uiteindelijk ook zelf via internet de concurrentie aangaan.”
Op ‘het tweede scherm’ was UPC de eerste met een app voor bediening op afstand van de decoder. Dat is gekoppeld aan distributie, uitbreiding naar content is ook mogelijk met bijvoorbeeld zusterbedrijf Sport1/Film1. “Ja, maar in zo’n app zien we inderdaad alleen samen met de contentpartij wat, want interactiviteit hangt altijd samen met de content. Dat kan ook met RTL. Wij kunnen dat op een klantvriendelijke manier aanbieden.”
Over de iPad en andere tablets zei hij eerder: “Dat kan een enorme verrijking van de kijkervaring betekenen. Maar er komt een scherm bij en nieuwe distributie waarvoor weer rechten uitonderhandeld moeten worden. Hoe ver kun je gaan met de fragmentatie?”
In de eerste drie weken is de Ziggo TV app voor iPad ruim 30.000 keer geïnstalleerd. Gedurende de eerste week stond de app op de eerste plaats in de Hitlijst “Beste Gratis iPad Apps” van de Nederlandse AppStore. De gemiddelde waardering van gebruikers is vier-plus op een schaal van vijf. Wat komt er in toekomstige versies bij? “Ziggo werkt inmiddels hard aan een nieuwe versie die primair gericht is op performance verbeteringen. Deze komt eind april of begin mei beschikbaar. Achter de schermen zijn we bezig nieuwe functionaliteit te ontwikkelen die waarde toevoegt aan het gebruik van de app”, aldus de woordvoerder van Ziggo die details voor zich houdt.
TV-box met internet
De introductie van nieuwe CI+ modules om eenvoudig diensten aan digitale tv toe te voegen, was uitgesteld. Ook de komst van de Horizon box waarmee Liberty Global/UPC internet naar tv wil brengen, laat op zich wachten. Lochtman: “Miscommunicatie tussen een journalist en een woordvoerder van ons. Er is geen sprake van uitstel. We richten ons op het eind van het jaar.”
Gedurende zijn toespraak tijdens het MPJC 210 (van verleden jaar) wees Lochtman er fijntjes op dat vrijwel alle pogingen om internet en tv te koppelen tot op heden spaak liepen. TV en internet verschillen fundamenteel: “TV is een dictatuur en internet is anarchie. Internet is real-time en tv is dat niet.”
Maar video van internet naar tv heeft weinig met anarchie te maken, of het moet zijn dat het veilige aanbod in pakketten bepaald door aanbieders met voeten wordt getreden. De mogelijkheden voor UPC worden echter ook verruimd. Een dienst als het Amerikaanse Hulu via UPC aanbieden op televisie? “Hulu is in feite de gebundelde Uitzending Gemist van de Amerikaanse tv-zenders. Het betreft vaak series die Nederlandse partijen nog moeten uitzenden, dus waarvoor ze rechten hebben gekocht. Daar kan UPC niet op inbreken.”
UPC maakte een klein jaar geleden nog een strategie bekend tijdens het MPJC 2010 op basis van twee typen verandering: schermbeleving die naar HD en 3D en internet op tv. Dat laatste splitste UPC in TV 2.0 voor onafhankelijkheid van het uitzendschema en TV 3.0 voor interactie en integratie met social media. Vervolgens waren er ‘De vijf stappen’:
1. Herdefinieer de tv als het centrale scherm in het huishouden (en dus niet de pc, tablet of mobiel!)
2. Verrijk de kijkervaring met on-demand, ontdekken, winkelen en aanbevelen.
3. Introduceer een app store.
4. Voeg waarde toe aan de afstandsbediening, bijvoorbeeld toegang tot eigen foto’s en video.
5. Versterk het geheel met de kracht van het internet en bereik er ook externe partijen bij.
Dit geldt niet meer, laat UPC weten. Wat ervoor in de plaats komt of waarom het is veranderd kan UPC nu niet duiden.
‘Zenderpakketten blijven bestaan’
UPC ziet de TV-makers en internetgiganten niet snel lokale tv-pakketten samenstellen, en dan nog eerst daarmee beginnen in grote Europese landen. UPC gaat z’n eigen weg en weet bij meer dan 70 procent van de klanten een Pluspakket te slijten, voor 10 of 4,50 euro per maand. Kijkdata verzamelen en gebruiken kan belangrijk worden, maar ligt gevoelig.
Ook Mirko Mensink, directeur Corporate Development van Ziggo, toonde geen vrees voor nieuwe spelers: “Je kunt het heel defensief benaderen vanuit de verwachting dat de Samsung’s, Sony’s en Philipsen aan de ene kant en de zenders aan de ander kant je als kabelaar kunnen omzeilen. Maar je kunt het ook zien als kans, om je distributie straks via een dubbel kanaal nog sterker te maken en een nog sterkere binding met je klant op te bouwen.”
Grote spelers ontberen de lokale content en of IP-distributie van zenders de kabel en haar hoge winsten kan bedreigen moet nog blijken. Mensink: “Uit onderzoek blijkt dat tv-kijkers zeer hechten aan lokale content met een lokale verpakking van die content. Het kabelpakket is vertrouwd. Je kunt met internet geen ‘quality of service’ garanderen. Dat is op televisie wel erg belangrijk.
Maar we moeten wel een nieuwe organisatie ontwikkelen als we via verschillende kanalen content kunnen aanbieden. Het on-demand stuk zal hoe dan ook veel belangrijker gaan worden.”
Dat Ziggo zelf op haar beurt tv-zenders overbodig zal maken met directe distributie van programma’s acht Mensink evenmin plausibel gezien complexe rechten. Ook KPN zei in het vooronderzoek dat pakketten van zenders favoriet blijven, ook al kun je via IPTV individueel distribueren en per kanaal abonnementen aanbieden.
Hugo Suidman van KPN TV, in een eerder vraaggesprek: “Televisie is ontspanning, geen inspanning. Voor dat tientje per maand gaan kijkers niet moeilijk doen met menu’s en instellingen. Wel kun je via interactieve televisie veel eenvoudiger je eigen tv-avond samenstellen. Dat gemak telt ook voor het huren van een filmpje. Dat neemt met sprongen toe onder degenen die het een keer geprobeerd hebben. Leden van een videotheek halen gemiddeld drie keer per jaar een film, via tv loopt dat snel op tot drie per maand.”
UPC superieur met video on demand
Kritiek: UPC doet niet mee aan de verzameling van cijfers over video-on-demand in Nederland. Dit is wel juist, beaamt Lochtman, maar UPC heeft er een goede reden voor: “Video-on-demand is een groot succes bij UPC, want ons aandeel in de markt is heel groot. Dus verschaffen we geen data aan GfK. Zodra andere spelers groter worden en onze data minder dominant zijn, gaan we ze verschaffen.”
HDTV-kijkcijfers verschaft UPC ook niet: “Ik weet dat je het niet gelooft, maar wij verzamelen geen kijkcijfers van de zenders.” UPC toont de ambities voor de komende maanden: “De klanttevredenheid verbeteren is het voornaamste doel. Er zijn wat technische problemen en daar willen we een einde aan maken.” En 3D? “Wij zijn er klaar voor, kom maar op. Als de vloedgolf komt, zijn wij er klaar voor.”
Een boeiende bundeling van hardware met programma’s zonder tussenkomst van zenders en omroepen komt YuiXX[ met de Toppers Yiuxx box die toegang biedt tot Toppers TV, over de drie zangers die zo door het leven gaan en binnenkort weer in de Arena zingen. Dit is op de harde schijf gezet, die één terrabyte groot is, zoals momenteel in de meeste nieuwe pc’s.
Dat betekent ook dat na langdurige beloften deze open settopbox op basis van Intel technologie en software van Metrological in Rotterdam eindelijk te koop zal zijn. Hij komt vanaf distributeur IBDL beschikbaar via ondermeer Mediamarkt en Dexcom (Dixons, Dynabyte). John Goedegebuure: “Ik meldde inderdaad tijdens het iMMovator Cross Media Café begin december dat YuiXX nog vóór kerst in de winkel zou liggen. Dat was helaas onjuist en de marktintroductie staat nu gepland voor eind mei.”
De prijs van de Toppersdoos is 400 euro, nogal een bedrag voor een extra apparaat. Goedegebuure: “Het is de adviesprijs. De settopbox is volledig hybride met aansluitingen voor lineaire tv, internet connectie en apparatuur met harde schijven elders in huis via DLNA,UPnP. De afstandsbediening is nogal revolutionair, met pointer technologie en op de achterkant een qwerty keyboard. Dat maakt het ook duurder.”
Content komt op tv via ‘widgets’ die je ook ‘apps’ zou kunnen noemen. In het rijtje van het aanbod staan ondermeer NuSport, een Twitter-toepassing en SBS Gemist. Uitzending Gemist op basis van HbbTV komt ook beschikbaar alsmede RTL XL.
Tekst: Peter Olsthoorn