IP naar de huiskamer, in welk vorm ook, bezorgt aanbieders van infrastructuur en hun serviceproviders nieuwe uitdagingen. In aanloop naar het Cross Media Café over ‘Connected TV’ deed Peter Olsthoorn onderzoek naar de plannen van infrastructuur aanbieders. Wat gaan Reggefiber, KPN, Tele2 en UPC doen in 2011? In het laatste deel: UPC
De kabelaars hebben in dit stadium weinig behoeft om uitgebreid op hun plannen voor volgend jaar in te gaan. UPC kondigde nieuwe software aan voor alle Mediaboxen. Door deze software is het mogelijk om een standby tijd in te stellen op de Mediabox, zodat deze minder energie gaat verbruiken.
Ook maakt deze update ‘Opnemen op Afstand’ mogelijk via internet, de iPhone of Android telefoon op een Mediabox met harde schijf, na inzage in de EPG. Deze dienst is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse Service2media.
Klanten kunnen hiervan ook een herinnering of een bevestiging krijgen per email of iPhone Push. Ze kunnen behalve het zoeken en opnemen van programma’s ook favoriete kanalen instellen, hele series in een keer te laten opnemen, tv-tips en de On-Demand Top10 ontvangen of clips van films te bekijken.
In de nabije toekomst verwacht UPC meerdere gebruiksfuncties toe te voegen aan deze applicatie, zoals het door de klant bekijken van de UPC rekening. UPC zal deze dienst in 2011 ook in de andere landen waar ze actief is invoeren.
UPC brengt hiermee de convergentie van platformen. UPC belooft ook een ‘Nieuwe Generatie TV Platform’ in 2011, een ‘centraal eco-systeem voor alle digitale media in het huishouden’ ofwel een ‘Multimedia Home Gateway’. Dit op IP gebaseerde platform zal het mogelijk maken om zowel televisie, internet als telefonie overal in het huis te ontvangen via tv, pc, mobiel en tablets. De TV is daarbij hèt centrale scherm in een huishouden. Klanten krijgen dan toegang tot lineaire live TV en opgenomen, on-demand of web-content. Ook zal het nieuwe platform een zoeksysteem en ‘media tips’ omvatten.
UPC kondigde ook de introductie van de Digitale TV module (CI+) aan, de insteekkaart voor de tv, gebaseerd op het CI+ protocol (Common Interface Plus). Hiermee kunnen klanten digitale televisie nemen zonder extra apparatuur, afstandsbedieningen of kabels. Deze module biedt ook uitkomst voor digitaal kijken via een tweede toestel in huis. De CI+ module wordt in huur aangeboden maar de prijs is nog onbekend.
Eerder lanceerde UPC een nieuwe EPG en een nieuw mozaïekkanaal voor de Publieke Omroep, bracht het aantal HD-kanalen op 20, en introduceerde de mogelijkheid tot HD On Demand. In samenwerking met diverse TV zenders zijn inmiddels 16 interactieve kanalen (Channel On Demand) ontwikkeld, waarmee de kijker via de rode knop vanuit het normale, lineaire TV-kanaal direct naar programma’s van deze zenders kan gaan. (Tekst : Peter Olsthoorn)