IP naar de huiskamer, in welk vorm ook, bezorgt aanbieders van infrastructuur en hun serviceproviders nieuwe uitdagingen. In aanloop naar het Cross Media Café over ‘Connected TV’ deed Peter Olsthoorn onderzoek naar de plannen van infrastructuur aanbieders. Wat gaan Reggefiber, KPN, Tele2 en UPC doen in 2011? Vandaag in deel 3: Tele2.
De verrassendste vernieuwing die Tele2 op het vuur heeft staan voor 2011 is PC to TV. Tele2 kijkt naar de technische mogelijkheden om consumenten de mogelijkheid te bieden om eenvoudig eigen video’s en foto’s op servers bij Tele2 te plaatsen om deze vervolgens via de settopbox op televisie te kunnen oproepen.
Dit zegt Günther Vogelpoel, directeur Consumentenzaken van Tele2, in een vraaggesprek: “We kijken naar verschillende opties om dit te kunnen aan aanbieden, maar de technische mogelijkheden zijn voorhanden en we kunnen consumenten er een hele prettige extra dienst mee bieden. Ze kunnen dan hun video en foto’s ook rustig op de eigen tv bekijken in een ‘Mijn Documenten’ map. Om nu je pc met de tv te verbinden is nog een gehannes met kabeltjes en bediening.”
Ten tweede wil Tele2 het aantal HD-zenders substantieel gaan uitbreiden: “We moeten tien tot vijftien zenders erbij hebben.” En 3D? “Technisch zijn we in staat om 3D aan te bieden. Het staat niet bovenaan ons prioriteiten lijstje, maar zodra onze klanten om deze dienst vragen zullen we daar zeker naar luisteren.”
Het derde voornemen: Het totale aantal zenders in het IPTV-pakket uitbreiden met zo’n dertig zenders. “Van nu zo’n zeventig gaan we dan naar honderd, wat gezien wordt als een soort magische grens. We verdelen de extra zenders vooral over pluspakketten.”
Als uitdager in de markt tegenover gevestigde partijen als UPC, Ziggo en KPN lijkt Tele2 een goede positie te hebben om met nieuwe technologie van bijvoorbeeld Apple TV of Google TV in de Nederlandse markt aan te vallen. Te meer daar Google door bestaande grote partijen als de kabelaars en tv-stations met marktmacht wordt geweigerd, ondermeer daar Google als grote dreiging wordt gezien op de reclamemarkt.
Vogelpoel beaamt dat Tele2 en Apple of Google ‘uitdagers’ in in de tv-markt, maar over dit onderwerp heeft Tele2 nog niet met Google of Apple gesproken. Zo’n samenwerking zou ook op het gebeid van kijkdata en combinatie met surf- en zoekdata die Google al verzamelt nieuwe mogelijkheden bieden voor gerichte reclame.
Vogelpoel laat de laatste suggestie voor wat die is, maar antwoordt op de vraag of Tele2 kijkgedrag op IPTV meet: “Wij meten kijkgedrag, dus waar kijkt iemand naar en hoeveel en van welke interactieve functies maakt een klant gebruik.”
Op de komst van Philips, Samsung en Sony met ‘connected tv’ producten waarbij internet via de IP-kabel of wifi op de beeldbuis in de huiskamer komt, reageert Vogelpoel als volgt: “Op korte termijn zie ik dat als complementair aan bijvoorbeeld IPTV van Tele2.. Of het in de toekomst succesvol wordt hangt af van het feit of ze het kunnen integreren met bestaande lineaire televisie. Ik verwacht eigenlijk eerder een samenwerking aangezien ik dit soort partijen niet één-twee-drie licenties zie kopen voor eigen lokale tv-pakketten.”
Televisie blijft een nogal aparte markt volgens Vogelpoel, wat ook een drijfveer is voor Tele2 om te blijven pogen analoge televisie via de tv-kabel aan te bieden. Een eerdere opening van de tv-kabel door de Opta is door de rechter verworpen en de Opta komt aanstaande zomer met een nieuw voorstel (‘marktanalyse’) om de kabel te openen met tarieven. Vogelpoel: “Volgens de kabelaars is er voldoende concurrentie voor de tv-kabel van Digitenne, de satelliet en IPTV. Maar je ziet dat voor analoge telvisie dat in meer kamers in het huis te ontvangen is er een autonome markt bestaat. De nieuwe producten blijken in de praktijk geen substituut te vormen voor analoge kabel. Dat willen mensen er toch bij houden.”
Tele2 onderhandelt nog met UPC en Ziggo om toch op de kabel analoge tv te kunnen aanbieden. Het meest verrassende is dat Vogelpoel de houding van de kabelaars ‘heel constructief’ noemt. Ze zijn lief voor Tele2, maar niemand gelooft in een goed resultaat. Te meer daar Tele2 zodra de klant binnen is op analoog die toch zal proberen weg te trekken naar de eigen Triple Play met internettoegang en telefonie.
Vogelpoel ontkent dat laatste: “IPTV van ons gaat naar maximaal twee kamers in huis, van KPN zelf maar naar één kamer. Dus als je dan, zoals eerst met die 5 euro per maand bij Tele2, een gouden deal, er analoge tv bij kunt houden, dan wordt dat er niet uitgegooid.”
Tele2 biedt dat interactieve televisie aan via de Amino boxen die Tele2 sinds dit jaar verspreidt met het Espial systeem en voor de andere tv’s in huis blijven klanten dan gebruikmaken van de analoge kabel, zonder dat er iets verandert. “We hadden vijf jaar na de eerste lancering van IPTV in Nederland echt last van de remmende voorsprong. De oude bediening was traag en gebruiksonvriendelijk. Nu kunnen we allerlei handigheidjes bieden zoals tijdens het kijken van een serie eenvoudig met een druk op een knop zorgen dat deze serie wekelijks wordt opgenomen.”
Tele2 biedt de ‘Gemist’ programma’s al in betaalpakketten. Of Tele2 ook de omroepen en commerciële zenders betaalt voor deze distributie – die immers ten koste gaat van het reclame kijken – wil Vogelpoel niet kwijt. ‘Gemist’ zit in één pakket met HDTV voor (maar) 5 euro per maand. Over de afzet zegt Tele2 niets
YouTube ook straks? “We zouden het zeker interessant vinden om YouTube aan onze klanten te kunnen bieden”, zegt Vogelpoel neutraal. Tele 2 telt overigens 325.000 ‘multiplay’ klanten (combinaties van telefonie en/of tv internet), maar maakt niet bekend hoeveel hiervan TV afnemen. (Tekst: Peter Olsthoorn)