IP naar de huiskamer, in welk vorm ook, bezorgt aanbieders van infrastructuur en hun serviceproviders nieuwe uitdagingen. In aanloop naar het Cross Media Café over ‘Connected TV’ deed Peter Olsthoorn onderzoek naar de plannen van infrastructuur aanbieders. Wat gaan Reggefiber, KPN, Tele2 en UPC doen in 2011? In deel 2: een interview met Hugo Suidman van KPN.
Hugo Suidman was eerder manager Interactieve TV van KPN, maar is nu ‘manager Broadband, Telephony, TV and HotSpots’. Hij kan goed verwoorden wat de reden vormt van die uitbreiding: “Het gaat niet om de technologie maar om de diensten die je naadloos over verschillende infrastructuren kunt aanbieden.”
Opvallend is de toevoeging van HotSpots. Suidman: “Abonnees van vast internet van KPN en Xs4all hebben gratis toegang tot de ongeveer duizend HotSpots van KPN zonder dongel. Daarmee kunnen ze ook onderweg video bekijken op bijvoorbeeld op laptop, mobieltjes en tablets als de iPad.”
Het IPTV-abonnement van KPN is via hotpots niet te gebruiken, maar Suidman vermoedt dat de behoefte aan draadloos regulier tv-kijken onderweg niet zo groot is: “Het gaat vooral om het gebruik van wat ik noem ‘snack-tv’: veel YouTube maar ook Uitzending Gemist.”
‘Video kijken’ is de behoefte en KPN levert de diensten om in die behoefte te voorzien over zo veel mogelijk infrastructuren aan. Kabelaars kunnen nog niet zelf mobiele diensten aanbieden zolang ze op hun verkregen frequenties voor 4e generatie internet (4G of LTE) nog geen netwerken hebben kunnen bouwen.”Video komt over steeds meer schermen, thuis en onderweg. Daar moet KPN in voorzien.”
De uitbreidingen komend jaar zijn daarop gericht: “IPTV gaat van de huiskamer naar de studeer- en slaapkamer. Daar zullen we in voorzien. Ook het opnemen van programma’s zullen we doorontwikkelen, vanuit eenvoudiger menu’s en bijvoorbeeld de mogelijkheid om seriematig op te nemen. Dat doe je centraal waarna je het overal wilt kunnen bekijken.”
UPC biedt mobiele apps om de recorder thuis te bedienen. KPN wil dat ook. En ook mobiel toegang tot de inhoud van je harde schijf thuis? “Ja, in de toekomst zeker, maar op dit moment is er nog geen termijn bekend.”
De nadruk op diensten betekent dat Suidman met enige tegenzin vragen beantwoordt over de kracht en capaciteit van de infrastructuren van KPN. De afgelopen jaren liep de uitvoering van alle plannen voor uitbreidingen van het huidige Adsl-netwerk moeizaam. KPN waagde als laatste de sprong naar de technologie Vdsl2, vanuit telefooncentrales, om de achterstand op de tv-kabel in te lopen.
Suidman: “Er lopen verschillende infrastructuren door elkaar, glasvezel, Adsl2, Vdsl. Nokia Siemens Networks haalde recent uit de koperdraad ruim 800 megabit per seconde aan capaciteit, dus Adsl is nog lang niet afgeschreven. E zijn nog een boel toekomstmogelijkheden met de huidige infrastructuur.”
KPN stapte in diensten op de glasvezel van Reggefiber waarin KPN 41 procent bezit. KPN-voorzitter Ad Scheepbouwer sprak afgelopen zomer bij de cijfers over het tweede kwartaal 2010 nog zeer teleurstellend over de animo voor glas, maar recent was hij ineens een stuk positiever ofschoon de cijfers daar nog geen aanleiding toe gaven. Op glasvezel tot in de wijk (‘curb’) telde KPN eind september op 464.000 aangesloten woningen welgeteld 22.000 abonnees en op 288.000 woningen met een eigen glasaansluiting (FttH) slechts 32.000 abonnees. Scheepbouwer beloofde beterschap: “Na alle problemen die we hadden, lijken we nu controle te hebben op de IT en het verkoopapparaat. De komende kwartalen zullen we betere afnamecijfers gaan zien.”
KPN wil tegen 2012 in ieder geval 250.000 klanten op het glasnet hebben. De grote vraag is of KPN actief haar Adsl-klanten zal overzetten op glas. Suidman: “Waar glasvezel is, kunnen klanten zo overstappen naar TV, Internet en bellen via glasvezel, maar niet iedereen heeft daar nu behoefte aan. Het gaat echt om de diensten.”
Maar je kunt toch meer HDTV aanbieden via glasvezel, ook voor verschillende televisies in huis? “Ons tv-aanbod voor glasvezel is identiek aan ons aanbod over de Adsl-varianten. In theorie is er ontzettend veel meer mogelijk, maar er moet wel een reële behoefte zijn. De tv-behoefte op glasvezel wijkt niet af van die op Adsl en zijn varianten. Glasvezel zien we echt als het belangrijkste voor de lange termijn. Daar investeren we dus veel in, maar je moet niet nodeloos bandbreedte pompen.”
KPN werd als gevolg van deze strategie wel onderwerp van hoon in consumentenprogramma Radar van de Tros. Klanten klaagden over modems die niet werkten, niet goed aansloten waren en diensten die niet goed doorkwamen. Suidman: “KPN ziet dit juist als een illustratie dat diensten goed moeten werken over alle infrastructuren. Naar aanleiding van de uitzending zijn alle processen van glasvezel nog eens onder de loep genomen en de klachten van klanten zijn inmiddels opgelost. We blijven dit echter goed in de gaten houden.”.
KPN is met televisie de prijsvechter ten opzichte van de kabelaars. Interactieve televisie komt voor 10 euro per maand, met voor minimaal 15 euro per maand nettoegang, Digitenne voor 8,50 per maand.
De laatste heeft nauwelijks ruimte voor ontwikkeling. “We verwachten geen wezenlijke veranderingen. We bieden met 23 kanalen genoeg, want 95 procent van de kijktijd gaat naar de eerste tien kanalen.”
Digitenne-abonnees krijgen gratis porno in het goedkope standaardpakket, en IPTV biedt ‘Meiden van Holland’ (Soft erotiek). Digitenne biedt Eredivisie Live tegen betaling en daar blijft het waarschijnlijk voorlopig bij. “Betaald voetbal kijken is een succes, maar betaling voor andere specifieke zenders heeft zich niet bewezen.”
Digitenne kan geen HD aan. Het HD-pakket van IPTV bestaat uit 14 HD zenders en kost 10 euro per maand extra en levert bij de Themapakketten ook Sport1 kanalen van concurrent UPC. De videotheek zit in het basispakket. Suidman: “We kijken ook internationaal goed wat er gebeurt. Waty bijvoorbeeld Belgacom doet bij de zuiderburen, want die voeren met ongeveer gelijke marktomstandigheden ook de Motorola decoder. Belgacom loopt wat voor op ons met de ontwikkeling van IPTV.”
KPN levert de decoder van Motorola bij Interactieve televisie en levert Digitenne met Samsung, beide met en zonder harde schijf. Je krijgt bij Interactieve TV standaard een Digitale TV-ontvanger in bruikleen. Als je ook live tv wilt pauzeren of programma’s wilt opnemen, huur je voor vier euro per maand extra de ontvanger met harddiskrecorder.
Eind september meldde KPN 1.144.000 TV-abonnees, 56.000 meer dan aan het begin van het derde kwartaal 2010. Ze leveren gemiddeld 9 euro per maand op, een groei met 20 procent in anderhalf jaar tijd als gevolg van prijsverhogingen. KPN verkleint het prijsvoordeel met de kabelaars.
De TV-omzet van KPN van 30 miljoen euro over het derde kwartaal 2010 is maar 3 procent van de consumentenomzet van bijna 1 miljard euro die KPN in het derde kwartaal boekte en 1 procent van de totale omzet. (Tekst: Peter Olsthoorn)