IP naar de huiskamer, in welk vorm ook, bezorgt aanbieders van infrastructuur en hun serviceproviders nieuwe uitdagingen. In aanloop naar het Cross Media Café over ‘Connected TV’ deed Peter Olsthoorn onderzoek naar de plannen van infrastructuur aanbieders. Wat gaan Reggefiber, KPN, Tele2 en UPC doen in 2011? In deel 1 komt Bert Meijerink van Reggefiber aan het woord.
Glasvezel aansluitingen bieden de grootste mogelijkheden met televisie maar de grote concurrent voor de tv-kabel is Reggefiber met tv-dochter Glashart Media nog niet geworden. Dat duurt niet lang meer.
Dat valt op te maken uit de woorden van Bert Meijerink. Als ex-technisch directeur van @Home en Essent Kabelcom en nu directeur van Glashart Media (benevens directeur van het Glasnet Amsterdam en baas Gebiedsontwikkeling & Bouw van Reggefiber) is hij één van de meest gerespecteerde kenners van infrastructuur in Nederland.
Maar infrastructuur op zich, hoe superieur ook, is niet genoeg zo heeft Meijerink moeten ervaren: “Vriend en vijand zijn het er over eens dat glasvezel de infrastructuur van de toekomst vormt. Dat is onomstreden. Maar het is wel de vraag wanneer dit qua dienstenaanbod superieur wordt. KPN heeft met de deelneming in Reggefiber al erkend dat ze in glasvezel moet investeren om te voorkomen dat er gigantisch veel klanten verloren gaan aan de kabel.”
‘Tijd’ ofwel, de te lang op zich laten wachtende toekomst is de grootste vijand die Meijerink noemt. Reggefiber heeft immers het kip-ei probleem in principe opgelost door infrastructuur neer te leggen voorafgaand aan de noodzakelijke diensten. Maar ook die zijn er nog te weinig om glas absoluut attractief te maken.
“In eerste instantie is de hoge internetsnelheid en dan in beide richtingen, het grote pluspunt geweest van glas. Daarop is de kabel met Docsis-3 downloadsnelheden gekomen die voor veel consumenten ook aantrekkelijk zijn, al is de prijs vaak hoog en kun je er geen grote uploads mee doen van bijvoorbeeld video. Wij moeten dus meer bieden.”
En dat meer is de tv. Die maakt het onderscheid. ‘Televisie, televisie en nog eens televisie”, dat is in de ogen van de consumenten toch vaak nog het belangrijkste medium waar je je met marketing op moet richten. En dat noemt men dan makkelijk interactieve of digitale tv. Maar in de praktijk kijkt meer van de helft van de mensen nog analoog.”
Volgens Meijerink biedt analoog kijken nog het meest gemak. De huidige afstandsbedieningen maken het gebruik van digitaal veel huishoudens nog lastig en in slaap- en studeerkamers is altijd nog alleen analoog kijken mogelijk. “Slechts een klein deel van de consumenten kijkt naar themazender en pluspakketten. Die meer dan 50 procent digitale boxpenetratie zegt niet alles.”
Reggefiber werkt met kleine serviceproviders, die zelf geen tv-pakket kunnen samenstellen, maar allemaal dezelfde pakketten aanbieden die Reggefiber-dochter Glashart Media inkoopt en samenstelt. Zo biedt bijvoorbeeld. Concepts ICT gewoon een analoog pakket met veertig zenders en daarnaast voor zes euro per maand een digitaal pakket met zo’n zestig zenders waaronder Nederland 1, 2 en 3 en commerciële zenders in HD-kwaliteit en alle ‘Gemist’-programma’s op aparte kanalen.
De HD-kanalen van de commerciële zenders zitten er tijdelijk als promotie in, maar staan ook in een apart pakket van 12 HD-zenders, voor 5 euro per maand. Dan is er een ‘Buitenlandpakket’ met negen zenders, vooral Turkse en Noord-Afrikaanse. En Eredivisie Live wordt gewoon voor 14 euro per maand geleverd.
KPN biedt op glasvezel de eigen tv-pakketten aan. Samenwerking is er (nog) niet. Meijerink wil niets zeggen over KPN als provider op de netten van Reggefiber en dat zegt wellicht al genoeg. “Wij bieden echt IPTV, we doen geen compressie er is geen kwaliteitsverlies tussen de bron en de consument.”
Meijerink: “Hoe je het ook went of keert, de referentie voor tv kijken is bij consumenten het kabelaanbod. Bovendien heb je te maken met eisen van programmaraden. Je moet consumenten dus minimaal hetzelfde bieden en als het kan met betere kwaliteit. Ze kunnen, als ze overstappen, ook hun decoders die ze hebben gekocht van de kabelaar blijven gebruiken op ons glas.”
Glashart Media telt momenteel in totaal 110.000 tv-klanten, van wie er 40.000 ook digitaal afnemen en groeit snel. Ze kunnen met één abonnement op alle kamers digitaal tv-kijken als ze extra decoders aanschaffen. Die prachtige infrastructuur wordt vooral nog voor ouderwets tv-kijken en internetten gebruikt. Een derde gedeelte van de 180.000 glasklanten neemt alleen internet en blijft op de tv-kabel (of zit bij Digitenne of satelliet). Uiteraard staat Glashart voor de taak om dat aantal gebruikers en de opbrengsten te verhogen.
“Dat begint met het bieden van echte interactiviteit. Ik beschouw het opnemen, ook op een digitale recorder, niet als echt interactief. Wij willen dat wél bieden en dat betekent volledig on-demand aanbod. Dat heeft echter veel voeten in de aarde.”
Want nu komt Reggefiber op het netelige terrein van rechten en reclame-inkomsten. “Ja, helaas pindakaas, wij zijn nog een kleine partij en de publieke en commerciële omroepen worstelen met hun businessmodel voor ‘Gemist’ . Dat aanbod gaat ten koste van reclameopbrengsten en dat moet wel goedgemaakt worden. Wat is de prijs die de markt wil betalen voor een ‘Gemist’ pakket? De kabelaars hebben een betaalaanbod. RTL en SBS kijken naar een over-the-top model. Wij zijn aan de inkoopkant daar sterk afhankelijk van.”
Maar Glashart moet dat langzamerhand wel weten. Meijerink: “Laat ik het maar zeggen: het komende halfjaar blijven de Uitzending Gemist kanalen van alle Nederlandse zenders nog gratis. Wel wordt het HD-pakket betaald en uit het basispakket gehaald worden.”
Inhaalslagen maken
“Wij hadden echt een achterstand op de kabel in aanbod, en zeker in marketing. Het aanbod is afgelopen jaar sterk verbeterd, maar nu moet dat nog goed bekend worden. Bovendien hebben, vooral in de gebieden van Portaal huurwoningen, nog veel kijkers satelliettelevisie. Voor die potentiële klanten gaan we taalpakketten aanbieden.”
U bedoelt Marokkaanse en Turkse zenders bijvoorbeeld? “Dat biedt hele mooie perspectieven. De regionale tv-zenders in Nederland zijn bij ons landelijk beschikbaar, wat vooral leuk is voor mensen die elders hun wortels hebben of verhuisd zijn. We gaan datzelfde doen met het buitenland, dus inkopen bij buitenlandse partijen die dan direct tientallen zenders kunnen leveren, bijvoorbeeld ook de Turkse regionale zenders – dan heb je het wel over een stuk of zestig – en die in aparte pakketten aanbieden. Dan bied je klanten echt keuzevrijheid met meerwaarde op glas.”
Meijerink benadrukt het open karakter van glasvezel waarop ‘in principe’ elke tv-partij die op IP kan aanleveren in goede kwaliteit welkom is op glasvezel. Reggefiber wil zowel op televisie als de pc een enorm aanbod aan zenders kunnen bieden, op tv op voorwaarde van hoge kwaliteit, op de pc zal het wat minder zijn vanwege minder scherp beeld bij de bron.
“Hybride oplossingen komen er nu in allerlei maten. Je kunt er in veel landen in Europa een kastje bij krijgen om je spelcomputer op internet aan te sluiten. Maar in Nederland is het kabel- en satellietaanbod gesloten. Je kunt er niets zelf naast zetten. Wij willen op ons platform die verrijking wel bieden. De oude en nieuwe wereld komen bij elkaar en we laten klanten als het ware langzaam mee bewegen naar die toekomst.”
Google TV noemt Meijerink als voorbeeld, maar die is niet direct in beeld bij Glashart gezien de omvang van deze partij. Kleine Europese partners met programmarechten die de groten beconcurreren komen eerst aan beurt. Boxleveranciers? “Nee, juist niet, die box is het onderwerp niet. De kastjes vind ik het minst interessante onderdeel, het gaat om het direct toegankelijk maken van content.”
Faalfactoren zijn er ook. De belangrijkste is de tijd die nodig is om klanten bewust te maken en te laten reageren en betalen. “Het is niet moeilijk om allerhande technologie neer te zetten. We zijn in ons vak geneigd om te luisteren wat de insiders en early adopters willen en roepen. Maar daarop bouw je geen businessmodel. Wij bouwen voor de massamarkt, de normale huishoudens waar we voor werken. We zijn geen gadgetfabriek. Ik zie geen reden om kastjes met allerhande mogelijkheden aan te bieden die te duur en te complex zijn voor een normaal gezin. Dat kost alleen maar geld.”
Meijerink ziet niet veel in de mogelijkheden die UPC aanbiedt om mobiel op afstand de recorder te bedienen. “Ik lees dat, maar wie zit daarop te wachten. Het is meer bewijzen dat je wat kunt dan op een klantenbehoefte in te spelen. De consument wil YouTube, wil speciale zenders, wil hoge kwaliteit beeld, gemakkelijke bediening. Daar richten wij ons op.” (Tekst: Peter Osthoorn)