HDTV – hoge definitie televisie – heeft de laatste maanden een enorme sprint genomen op de Duitse markt. Na een aarzelende start groeit het aantal HD zenders en kijkers met een HD ontvanger in huis razendsnel.
“HD is een echte massamarkt aan het worden,” aldus Ferdinand Kayser, president en CEO van SES Astra, “Op dit moment kijken er in heel Europa zes miljoen huishoudens naar HD uitzendingen via Astra.” Met 2,88 miljoen huishoudens die HD kijken is het Verenigd Koninkrijk nog de grootste HD markt van Europa, maar Duitsland maakt een snelle opmars met naar schatting ruim 1,3 miljoen HD huishoudens. Het abonnee-tv platform Sky Deutschland heeft inmiddels meer dan 220,000 HD abonnees.
In december 2009 werden op de Duitse markt voor het eerst meer HD satelliet ontvangers verkocht dan SD (‘standaard definitie’) apparaten. Inmiddels hebben 22 miljoen Duitsers al een HD ready (of Full HD) ontvanger in huis staan, volgens de laatste cijfers van onderzoeksbureau GfK. Een enorme potentiële markt voor de ontvangst van HD zenders. Zaak is dan wel, dat er voldoende aanbod is.
“Het aantal HD kanalen voor de Duitse markt groeit snel,” zegt Wolfgang Elsässer, directeur van Astra Deutschland, “In januari telden we met de komst van Sat.1 HD, Pro Sieben HD en Kabel eins HD 17 Duitstalige HD kanalen, in februari kwamen daar ARD Das Erste HD en ZDF HD bij en Sky heft nog eens vier nieuwe zenders aangekondigd voor juli. Dat betekent dat we dan 23 HD zenders hebben.”
Met dit aantal HD zenders maakt Duitsland een enorme sprong voorwaarts op de Europese ranglijst van landen met HD kanalen. In januari schoof het land op van de 17e plaats naar de 4e, nog achter Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen. “Een jaar geleden stonden we nog achter Albanië,” aldus Elsässer.
In Duitsland zijn een flink aantal zenders “free-to-air” te ontvangen, dus ongecodeerd. Dat zijn de publieke omroepen ARD, ZDF en Arte, maar ook de commerciële zenders Servus HD uit Oostenrijk en de filmzender Annixe HD. Het voordeel van deze vrij te ontvangen zenders is, dat ze ook in Nederland en België met elke HD satelliet ontvanger te zien zijn.
Daarnaast is het aanbod voor de Duitse kijker nog groter. Het abonnee-TV platform van Sky heeft zeven HD kanalen met films, sport en bekende merken als Discovery, National Geographic, Disney en History. Daar komen er in juli nog eens vier zenders bij.
Inmiddels hebben de beide grote Duitse commerciële omroepen RTL en ProSiebenSat.1 vijf kanalen in het speciaal voor Duitsland bestemde HD+ platform. Kijkers hebben hiervoor een speciale HD+ ontvanger nodig en een special smart card. Bij elke verkochte satelliet tuner zit die kaart die recht geeft op 12 maanden kijken, daarna moet de kaart weer opgeladen worden voor 12 maanden a raison van 50 euro.
“Het gaat hiermee beter dan verwacht, “ aldus Kayser, “We hebben al 600.000 smart cards aan de fabrikanten geleverd en daar kwamen in februari nog eens 100.000 bij, zodat we nu meer dan 700.000 kaarten hebben uitstaan.” Dit betreft wel de kaarten die aan de handel zijn geleverd, nog niet allemaal verkocht aan de mensen thuis. Kayser verwacht dat in de loop van dit jaar nog meer zenders zich zullen aanmelden voor HD+.
In Oostenrijk is de publieke omroep ORF ook bijzonder actief met HD. Als een van de eerste publieke kanalen begon ORF met het volledig uitzenden van haar eerste net ORF 1 in HD in 2008. Eind 2009 kwam daar de HD versie van het tweede net, ORF 2, bij.
Satelliet is voorlopig de beste en grootste bron voor HD zenders: 94% van alle HD kanalen in Europa is beschikbaar op satelliet. SES-Astra telde einde maart 114 HD zenders, een aantal dat zeker zal groeien tot minstens 120 voor het einde van dit jaar. “Satelliet is de beste infrastructuur voor HD, zowel voor de zenders als voor de kijkers,” aldus Kayser, “we zijn op dit moment marktleider met een grote voorsprong.”