Anderhalf jaar na de overname van interactieve tv-maker Avinity Systems in Hilversum door ActiveVideo Networks toont de klantenlijst wel een aantal vermaarde bedrijven maar nog geen Europese. Volgens Ronald Brockmann zit Europa op de wip. Voorafgaand aan het Cross Media Café Connected TV interviewt Peter Olsthoorn (Netkwesties) Ronald Brockmann, directie Europa Active Video Networks.
Met namen als Time Warner Cable, Cablevision, PCCW (Hong Kong), CNN, Fox, Blockbuster en HBO heeft ActiveVideo< http://www.activevideo.com > letterlijk naam gemaakt in de VS en heeft een entree in Azië. “In Europa is die er ook met bijvoorbeeld Reggefiber. We kunnen niet alle klanten noemen en er zit een aantal op de wip om onze technologie te gaan gebruiken”, zegt Ronald Brockmann, algemeen directeur voor Europa van ActiveVideo, en voorheen al pionier met de geslaagde wifi-startup No Wires Needed dat ook in Amerikaanse handen viel.
Bij tv-bedrijf Glashart van Reggefiber doet ActiveVideo ‘alle interactiviteit’. “We produceerden het Mozaiekkanaal waarop kijkers hun voorkeuren kunnen instellen, en leveren alle Gemist-diensten. We hebben inmiddels ook de mogelijkheid om Flash applicaties zoals bijvoorbeeld YouTube Leanback aan te bieden op TVs en set-top boxen die zelf geen Flash ondersteunen. ”
Ook ‘Facebook-tv’ brengt ActiveVideo video binnen handbereik, om te beginnen in de VS. Voor Tele2 bouwde het bedrijf al de Hyves-applicatie voor IPTV. Veel gebruikt wordt deze applicatie niet op tv, door zo’n 10-20 procent. “Maar dat zijn dan ook fervente gebruikers, vooral om foto’s op een groot scherm te kunnen bekijken. TV blijft toch echt een consumptiemedium.”
De kerntechnologie behelst echter, kort gezegd, het platform om video voor tv-bedrijven zoals kabelaars te distribueren vanuit centraal beheerde servers. ActiveVideo spreekt van ‘Cloud TV’ in navolging van cloud computing zoals dat wordt beleden door ondermeer Google, met applicaties op afstand zoals Docs maar ook YouTube.
“De belangrijkste technologie zit ook in het netwerk en niet in de kastjes bij de kijkers thuis. Het gaat om de beveiligde distributie van videostromen, applicaties en de afrekening ervan. De vele verschillende kastjes leiden tot complexiteit en fragmentatie. Wij streven naar standaardisatie.”
Dat is dan nog wel de eigen standaard van ActiveVideo, want de kabelaar moet wel een kastje aan de kijker geven of zijn decoder aanpassen voor de videostromen van ActiveVideo. “Je moet de kijkers wel toegang bieden, dus is er nog iets van een box nodig. Maar we standaardiseren dat dusdanig dat ook met bestaande settopboxen je onze tv-diensten kunt ontvangen.”
CI+ modules de doorbraak?
De grote toekomst op de tv-kabel ziet Brockmann in de opmars van CI+ modules in televisies die de ontsluiting van interactieve diensten via een decoder dan wel settopbox vervangen. “Dit is een belangrijke Europese ontwikkeling. Ziggo en Kabel Deutschland zijn er al ver en succesvol mee, maar kunnen op dit moment geen interactiviteit bieden. Het is voor ons de uitdaging om de kabelaars ervan te overtuigen dat daar cloud diensten goed bij passen en efficiënt zijn.”
Op de vraag of we aankondigingen kunnen verwachten met UPC of Ziggo, houdt de ActiveVideo-chef de hoop levend: “Het zou zomaar kunnen. Maar wij zijn een business-to-business leverancier. Niet alles wat we leveren is publicitair interessant voor de afnemers”
Voor Digitenne en de satelliet kan ActiveVideo minder betekenen omdat de draadloze capaciteit beperkte mogelijkheden biedt, echter in combinatie met een IP retourkanaal kan dit veranderen. Hetzelfde geldt voor niet-interactieve kabelboxen. Maar hiertoe is recent ook een oplossing gevonden in Hilversum met toevoeging van interactiviteit met tablets. Ook heeft ActiveVideo applicaties voor een afstandsbediening van haar diensten met de iPhone ontwikkeld.
Het nieuwe slagveld
Net als 24i beweegt ook Brockmann zich in een markt waar nieuwkomers uitdagen om over internet te gaan distribueren en kabelaars hun vesting verdedigen met slotgrachten en hete pek verdedigen: “Operators zijn daar niet happig op, maar de behoefte van consumenten geeft uiteindelijk de doorslag.”
De hamvraag: kan ActiveVideo ook op de Sony en Philips connected tv’s de videopakketten over IP leveren in een goede kwaliteit? “Dat is zeker mogelijk, maar het grote probleem zit in het bufferen. Kan dat op een effectieve wijze plaatsvinden zodat haperingen achterwege blijven?”
De komst van Google TV op Sony televisies betekent een nieuwe concurrent voor ActiveVideo, ofschoon ook tv-bedrijven voor Google de deur dichtslaan als deze als een Jehova-getuige de fijne waren komt verkondigen van IPTV.
Brockmann beweert: “Wat wij bieden is nuttiger dan Google. Ik denk dat die zich vergist in de tv-markt. Televisies gaan zeven jaar mee en belanden daarna nog eens op de slaapkamer. Met ons systeem kun je zo’n de hele levensduur van steeds nieuwe digitale en interactieve diensten blijven voorzien.”
Waar gaat het heen in de tv-markt? Brockmann: “Je ziet twee grote krachten tegen elkaar op werken: aan de ene kant de operators die zelf meer en meer functionaliteit ontwikkelen en daartegenover de producenten van consumentenelektronica inclusief Google en Apple die direct via IP de huiskamer willen bedienen. Dat wordt een hele boeiende strijd, een slagveld.”
ActiveVideo gokt op beide paarden: “Wij hebben geen voorkeur. We kunnen zowel de operators als de tv-makers bedienen. De cloud is attractief voor tv-makers omdat de marge op hun apparatuur laag is en ze geen kleine computer in hun tv hoeven meeleveren.” (Tekst: Peter Olsthoorn)