In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het allereerste NTS-Journaal gedigitaliseerd dat op 5 januari 1956 werd uitgezonden. De eerste uitzending, compleet met geluid, leader en weerbericht, dook op bij het digitaliseren van alle oude journaalitems uit de jaren vijftig en zestig in het kader van het project Beelden voor de Toekomst.
Het Journaal uit 1956 staat centraal tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 23 oktober 2010 waar Beeld en Geluid in samenwerking met tv-programma Andere Tijden een speciaal programma organiseert. Het Journaal is via de beeldbank van Beeld en Geluid toegankelijk gemaakt voor hergebruik.
De eerste journaaluitzending vindt plaats nadat de NTS een eigen zendmachtiging krijgt en de zendtijd wordt uitgebreid van drie naar tien uur per week. Het Journaal wordt in het vervolg drie keer per week uitgezonden, op dinsdag, donderdag en zaterdag.
De uitzending van 5 januari geeft een mooi tijdsbeeld, zeker gezien het feit dat dit het enige nieuws op televisie was. De onderwerpen in dit journaal lopen uiteen van vrijwilligers die dienst nemen in het leger van West-Duitsland tot een verslag vanuit het huis van schaakkampioen Max Euwe, waar alles aan de muur letterlijk op zijn kop hangt. Ook het weerbericht is heel bijzonder, aangezien de weerman met de hand zonnetjes en temperaturen op de landkaart tekent.
Ruim anderhalf jaar lang wordt het nieuws buiten beeld voorgelezen. De eerste nieuwslezer, Coen van Hoewijk, komt pas op 3 oktober 1957 in beeld. Het NTS-Journaal is de voorloper van het huidige NOS Journaal. (Bron: persbericht Beeld en Geluid)