Teletekst blijft onverminderd populair. Bijna twaalf miljoen Nederlanders van dertien jaar en ouder maken geregeld gebruik van Teletekst via televisie, internet en/of mobiel. Teletekst wordt gemiddeld gewaardeerd met het rapportcijfer 7.1. Bijna 65% van de Nederlanders zou Teletekst dan ook (heel) erg missen als het er niet meer zou zijn. Dit zijn de belangrijkste resultaten uit onderzoek dat in april 2009 is uitgevoerd door Intomart GfK in opdracht van RTL Nederland en SBS Broadcasting.
Teletekst is een medium dat al bijna dertig jaar bestaat. Het medium trekt nog steeds hoge bezoekersaantallen en wordt goed gewaardeerd. Opvallend genoeg maken jongeren van 13-19 jaar het meeste gebruik van Teletekst. Alleen bij de publieke omroepen is het gebruik van Teletekst hoger naarmate men ouder wordt. Maar liefst 95% van de ondervraagden vindt Teletekst een actueel medium en door 84% wordt het gezien als een toegankelijk medium. Voor alle zenders geldt dat de rubrieken ‘Nieuws’ en ‘TV Gids’ erg populair zijn. Bij RTL Nederland scoort daarnaast ‘RTL Boulevard’ erg goed. De RTL Z-rubrieken worden bovendien bovengemiddeld gewaardeerd. Bij SBS scoren de rubrieken ‘Hart van Nederland’ en ‘Het Weer’ bovengemiddeld.
Teletekst gaat mee met de opkomst van nieuwe media en realiseert hierdoor een nog hoger bereik. Nog steeds is televisie de meest populaire bron om Teletekst op te raadplegen. Daarnaast raadpleegt 34% van de respondenten Teletekst (ook) op internet. Van alle ondervraagden die Teletekst via internet bekijken, doet 16% dat (onder andere) via de mobiele telefoon. De gebruikers van Teletekst op hun mobiel zijn vaker man dan vrouw, jong, hoogopgeleid en behoren tot een hoge sociale klasse. Een kwart van deze respondenten geeft aan Teletekst meer dan het jaar daarvoor te gebruiken. Mobiel internet wordt bovendien op elk moment van de dag geraadpleegd, daar waar Teletekst op televisie vaak in de ochtend en avond wordt bekeken en Teletekst op de computer vaak overdag. (Bron: persbericht RTL)
Van de redactie: Teletekst is nog steeds een geliefd medium voor Nederlanders. Het is daarom bijzonder jammer dat de digitate set-top boxen dit medum in zijn analoge vorm niet goed ondersteunen. Moderne televisie zijn uitgerust met een geheugen waarmee de kijker door honderden Teleteskt pagina’s makkelijk kan bladeren. Via de set-top box is dit niet meer mogelijk – met als gevolg dat kijkers analoog blijven gebruiken. Ook maken de zenders nog geen gebruik van de mogelijkheden die de digitale televisie biedt voor het introduceren van ‘enhanced teletext’. De reden hiervoor is gelegen in het feit dat het tot dusver aan een eendudidige standaard ontbreekt op de verschillende digitale platformen. Het wordt de hoogste tijd dat dit probleem wordt aangepakt.