Uit het onderzoek van Intomart GfK blijkt dat bezitters van een digitaal abonnement in bepaalde gevallen onbewust analoog blijven kijken. Ook blijken “extra zenders” in slechts weinig gevallen mensen te verleiden om digitaal te gaan kijken.
Nu digitale televisie in 40% van de Nederlandse huishoudens aanwezig is, wordt de vraag steeds relevanter op welke manier mensen er gebruik van maken. Stichting KijkOnderzoek (SKO) heeft daarom een kwalitatief onderzoek uit laten voeren onder gebruikers van digitale televisie.
Vooral in de beginperiode van het abonnement bestaat geregeld verwarring bij een aantal gezinsleden. Binnen de huishoudens die deelnamen aan de interviews, die bij hen thuis plaatsvonden, waren dit met name vrouwen en oudere kijkers. Naast het “onbewust analoog kijken” kijkt men soms met opzet via de analoge kabel omdat het makkelijker is om dit “even snel aan te zetten”. Ook wordt bewust teletekst via de analoge kabel gebruikt omdat deze niet altijd digitaal te verkrijgen is.
Verder zijn andere televisies dan het huiskamertoestel in digitale huishoudens (zoals op de slaapkamer) verantwoordelijk voor een groot deel van het analoge kijken.
Bas de Vos (Directeur SKO) zegt hierover in een persbericht: ‘Het kwalitatief onderzoek geeft ons een mooi inzicht in de beweegredenen voor en mogelijke manieren van het gebruik van digitale televisie’.
De huishoudens in het onderzoek geven bijna allemaal aan dat de betere beeldkwaliteit de belangrijkste reden is om voor digitale televisie te kiezen. De behoefte aan een beter beeld komt soms voort uit een slechte uitgangssituatie, bijvoorbeeld slechte ontvangst van één of meer zenders.
Vooral de jongere mannen in het onderzoek zijn bij hun keuze voor digitale televisie het meest voor het betere beeld gegaan, al dan niet in samenhang met een nieuwe breedbeeld-flatscreen televisie. Een uitgebreider zenderpakket blijkt niet vaak een reden te zijn voor overstappen naar digitale televisie. Slechts af en toe wordt digitale televisie expliciet gekozen voor de extra zenders.