On-demand films zijn nog maar beperkt beschikbaar via de officiële wegen op televisie en het internet, maar met name de jonge gebruiker weet uitstekend de weg te vinden toch de titel van zijn of haar keuze al dan niet legaal op te sporen. Dat kan een gevaar betekenen voor de exploitatie, als rechthebbenden niet snel maatregelen nemen om titels legaal beschikbaar te maken.
Dat is de onmiskenbare conclusie na onderzoek dat GfK doet naar het illegaal uitwisselen van content via nieuwsgroepen en P2P netwerken op het internet. Laurens van den Oever, Benelux division manager media & leasure, kwam met opvallende cijfers. Het betreft heeft sinds kort toegang tot deze gegevens via een welwillende ISP, waardoor goede schattingen gemaakt kunnen worden.
Op dit moment zijn er zo’n 200.000 mensen actief met het uitwisselen van content. Dat kan zorgen voor een flink verkeer. Als voorbeeld noemde Van den Oever de film ‘Alles is Liefde’. “In de week dat de Rembrandts werden uitgereikt, week 11, werd de film 23.000 keer uitgewisseld. In het totaal is deze film bijna 900.000 uitgewisseld, 600.000 via nieuwsgroepen en 280.000 keer via P2P netwerken. Vergelijk dat met een totaal aan 1,5 miljoen betalende kijkers, bioscoopbezoekers en DVD’s.”
Van alle studio’s is op dit moment Warner Bros het meest actief met het op tijd beschikbaar maken van nieuwe titels. Met name scheidend directeur Ruud Lamers van Warner Home Video was een grote gangmaker voor deze ontwikkeling, die bekend staat als ‘day & date” – dat wil zeggen dat toptitels op dezelfde dag beschikbaar komen als deze op DVD verschijnen.
Volgens Ivo Lochtman van UPC zijn de eerste resultaten van deze strategie bijzonder succesvol en worden day & date titels tot drie maal (!) beter verkocht dan films die later beschikbaar komen op on-demand. Een voorzichtige eerste conclusie kan zijn, dat het tijdig beschikbaar maken van titels de omzetten omhoog brengt en de piraterij minder kansen geeft.