Is het grote aantal themakanalen van de Publieke Omroepen wel geoorloofd? Nee, vindt Jur Bron van Oranje TV, die procedures heeft lopen tegen het bestaan van zoveel kanalen. “Ik ben eerst bij het Commissariaat voor de Media langs geweest,” zei Bron tijdens het congres Het Nieuwe TV Kijken in Amsterdam, maar daar ving hij nul op het rekest. Nu lopen procedures in Brussel, want Bron is van mening dat hier sprake is van marktverstoring.
Een week eerder bleek tijdens het Media Distribution Day congres in Scheveningen, dat de Nederlandse kabelmaatschappijen gedwongen werden alle 17 themakanalen van de PO af te nemen of niets. NPO’s Cees Vis weigerde verder op deze zaak in te gaan. Inmiddels is uitgelekt dat de NPO het aantal tot tien kanalen wil terug brengen. Naar verluid zouden de kabelmaatschappijen dat een acceptabel aantal vinden.
Op het eerste gezicht lijkt er niets mis met een publieke omroep die 17 themakanalen brengt en daarmee de digitale televisie ontwikkeling een extra impuls geeft. Maar is dit eerlijk ten opzichte van particuliere marktpartijen? Want de PO neemt niet alleen fysieke plaats in op het kabelnet, maar ook bepaalde thema’s zijn hiermee geclaimd.
Bron wist met zijn Oranje TV toegang tot de kabel te verkrijgen ondanks het bestaan van het soortgelijke Sterren.nl van de Tros. Het evangelische Family7 is minder gelukkig en kreeg geen toegang of werd zelf verwijderd (bij UPC), omdat de PO al met maar liefst twee (!) evangelische kanalen plaats inneemt.
In verschillende andere Europese landen bestaat ook onrust over de digitale activiteiten van publieke zenders, met name in Duitsland en Groot-Brittannië. Bij de Duitsers lopen zowel krantenuitgevers als commerciële omroepen te hoop tegen zowel de online activiteiten als tegen de digitale uitbreidingsplannen, waaronder een nieuwszender van de ARD.
De BBC ligt ook onder vuur, omdat het op de gebieden nieuws (met BBC News 24) en kinderprogrammering (CBeebies en CBBC) het gras voor commerciële initiatieven weg zou maaien. De wet heeft het zo geregeld dat de BBC voor elk extra project toestemming moet vragen aan de BBC Trust, die uitmaakt of zo’n project wel een publiek doel dient. Zo duurde het lange tijd voordat de omroep toestemming verkreeg om met het HD kanaal te beginnen.