EPG’s, Elektronische Programma Gidsen, worden al jaren een gouden toekomst voorspeld als portaal van het nieuwe televisie kijken. Actueler, uitgebreider, makkelijker en beter dan dat ooit via een tijdschrift of krant zou kunnen gebeuren.
In de praktijk valt de opmars nogal tegen. De gegevens zijn niet actueel genoeg, omroepen hebben te weinig discipline om programma’s op de juiste tijd te laten beginnen en bovendien werken lang niet alle zenders mee om tijdig alle informatie te leveren. In Nederland vormen de auteursrechten op de programma gegevens nog steeds een belangrijk obstakel voor het ten volle ontwikkelen van nieuwe diensten. Dat betekent dat van SBS alleen op de dag zelf de gegevens via de EPG worden gepubliceerd, van de Publieke Omroepen en RTL maximaal een dag of twee van te voren.
Tijdens een recente bijeenkomst van het Cross Media Café op het Media Park in Hilversum bleek dat er aan nieuwe elektronische initiatieven geen gebrek is. Maar zolang de houders van gevestigde belangen hun positie zo goed mogelijk verdedigen blijven de bestaande EPG’s gemankeerd. Toch zouden zijn juist door hun krampachtige houding nieuwe partijen een kans geven: als de consument merkt dat de EPG via zijn kabel of satelliet aanbieder niet goed functioneert, zoekt hij of zij andere wegen.
Nu de grote fabrikanten van consumenten elektronica bezig zijn hun TV toestellen geschikt te maken om internet zichtbaar te maken via het TV scherm kunnen zich nieuwe EPG’s ontwikkelen die los van het kabel, ether of satelliet abonnement via het web toch gewoon op de televisie zullen verschijnen. Nu al zijn er bedrijven als Sony’s TVTV en Microsoft’s Media Center actief met het ongehinderd aanbieden van alle zenders een week vooruit. De koppeling van web en TV zal straks iedereen toegang geven tot het TV scherm in de huiskamer en de strijd zal dan gaan om de voorkeur van de kijker.
Toch is de hoop op een goede EPG voor de bestaande platformen. Op de bijeenkomst in Hilversum liet het bedrijf Stoneroos de meest geavanceerde vorm van een gepersonifieerde EPG zin. Een gids, iFrancy genaamd, die niet alleen de voorkeur van een enkele kijker weergeeft, want dat doen er meer, maar ook combinaties van mensen. De aanbevelingen zijn anders als vader en moeder kijken dan als moeder en dochter voor het scherm zitten, aldus directeur Annelies Kaptein.Bovendien zal iFancy de kijker ook kunnen leiden naar andere informatiebronnen en functionaliteiten op het web. Een van de kenmerken van de gids is ook, dat niet alleen voor de hand liggende kijktips voor de ideale TV-avond naar voren komen, maar ook “verrassingen”. Want het gevaar van een persoonlijke gids is natuurlijk dat je als kijker altijd in hetzelfde rondje blijft draaien en toch weer moet gaan zappen om iets heel anders te zien.
Wanneer een platform kiest voor een iFancy onderscheidt deze zich duidelijk van de rest en biedt web 2.0-achtige functionaliteit op het TV scherm. Als de gegevens dan ook nog kloppen en vrij zijn, neemt zo’n platform dan de concurrentie via het web wind uit de zeilen. In Amerika is de geest echter al uit de fles: daar passeert TiVo alle platformen door rechtstreeks een eigen EPG te bieden aan bezitters van de TiVo box via het internet – en die daarmee het platform omzeilt. En tegelijkertijd ook andere diensten kan aanbieden, zoals video-on-demand, eveneens buiten de kabel- of satelliet aanbieder om.