“Misschien zijn krantenredacties wel het beste in staat televisie voor mobiel en op het web te maken,” is de mening van Henrik Eklund, CEO van het Zweedse bedrijf Kamera dat zich toelegt op het leveren van content voor video op nieuwe platformen, “Daar is men gewend om pakkende koppen te maken en te denken aan korte berichten. Omroepen denken meer in lange programma’s.” Bemoedigende woorden voor uitgevers in een tijd dat ze naast het gedrukte medium crossmediaal moeten gaan. Sinds begin dit jaar maakt het Zweedse dagblad Expressen zowel video op de website als op mobiel met het materiaal van Kamera. Wat doen uitgevers in Nederland?
Door Robert Briel
In Nederland zijn alle uitgevers druk bezig te experimenteren met video op het web. Dagbladuitgevers als De Telegraaf, PCM, Wegener, maar ook Sanoma als tijdschriftuitgever. Hoewel deze laatste sinds het gedwongen vertrek van crossmedia voorvechter Pim de Wit het wat minder ambitieus lijkt aan te pakken. Het eerste dat opvalt is het experimenteren op het web met veel vallen en opstaan gepaard gaat. Niet gek, want nieuwe media zijn onontgonnen terrein, zowel voor de makers als voor de exploitatie. Al doende stellen uitgevers hun business modellen bij. Opvallend is dat het adagium dat op internet alles gratis is ook bij streaming video lijkt op te gaan. Maar het lijkt ook niet erg waarschijnlijk dat er ook maar iemand zal betalen voor een klein bewegend beeldje op het PC scherm. Commercials laten zien lijkt de meest voor de handliggende oplossing, die zien we nu al overal toegepast,maar de vraag is of dit een blijven model kan zijn. Tijd voor nieuwe ideeën.
Noterik.nl
Noterik.nl is een bedrijf dat zich voornamelijk bezig houdt met de achterliggende techniek van video op internet. Voor het Eindhovens Dagblad maakte men EDTV, het “lokale TV station” voor deze stad. Hierop kunnen bezoekers van de website videoreportages zien die gemaakt zijn door de redactie van de krant.”Binnenkort gaan we Wegener-breed,” zegt Jechiam Gural, Directeur en CTO van het bedrijf. Ook voor andere uitgevers en partijen is het bedrijf actief, waaronder onderdelen van PCM en KPN. “We zijn erin gespecialiseerd de faciliteiten te organiseren en de processen zo efficënt mogelijk te organiseren. We richten platformen voor uitgevers zó in dat ze met zo min mogelijk tijd dit productieproces kunnen realiseren.”
” Daarnaast kijken we ook naar een andere dimensie van de AV-beelden, namelijk die van de metadata,” vervolgt Gural, “We willen de beelden zo goed mogelijk omschrijven, want de waarde zit hem niet zozeer in de beelden zelf, maar meer in de vindbaarheid en relevantie.” Daarnaast houdt het bedrijf zich bezig met de vraag hoe ze extra waarde kunnen creëren voor video op het web. “Diensten als Zoomin en EDTV hebben geen toegevoegde waarde. De uitdaging is om te kijken wat je nog kan toevoegen zodat het voor mensen interessant wordt op via de PC video te kijken in plaats van via de televisie.”
Een voorbeeld van die toegevoegde waarde is de toepassing ClickVideo die Noterik heeft ontwikkeld. Hierbij kan de PC kijker met zijn muis elementen van een videostream aanklikken om meer informatie te krijgen. Op een testfilmpje op de website zien we KPN’s Michiel Buitelaar een voordracht houden, klikje opzijn jas dan zien we informatie waar hij deze heeft gekocht. Klik je op de waterkan dan krijg je daarover nadere details. “Dat is veel effectiever dan een commercial die je voor een clipje plaatst,” legt Gural uit, “Die gaan irriteren.” Voor de toekomst ziet hij dat mensen voor verschillende doeleinden zullen kijken naar video via de televisie, de digitale set-top box of via de computer,”het wordt een blended omgeving, waar voor iedere manier van kijken plaats zal zijn.”
HIPtv
HIPtv, een volledige dochter van het interactieve TV bedrijf 2WayTraffic, is al enige tijd actief met een streaming site waarop verschillende “kanalen” te zien zijn, variërend van darts tot dating en van reizen tot comedy. Men werkt samen met één (kleine) uitgever, die van het maandblad Paravisie. “Dit is een uitstekend voorbeeld hoe het zou moeten,” zegt HIPtv directeur Normann Kleine, ” Deze uitgever probeert zoveel mogelijk zijn print uitgave te integreren met streaming, als mensen lezen over paranormale zaken willen ze dat ook wel eens zien.”
” We zien dat bedrijven en ook uitgevers zich nog te weinig realiseren dat er al zoveel mensen breedband hebben en graag bewegend beeld willen zien,” doceert Kleine, “Je ziet daarom nog veel te veel geschreven teksten op websites in plaats van bewegend beeld. Bij de Rabobank lees je wel van alles over hypotheken, maar waarom zie je geen filmpje waarin alles wordt uitgelegd? Of een video om telebankieren te demonsteren? Ook uitgevers zitten nog te veel vast aan het geschreven woord. Maar wat doen jonge mensen? Die pakken zelf de mogelijkheden, kijk maar eens hoe populair ‘vloggen’ is, het uploaden van eigen videoclips.”
Om deze markt te bestormen komt HIPtv binnenkort met een nieuw product, “Newslink” genaamd, waarin niet alleen nieuws, maar ook allerhande andere zaken zoals entertainment en muziek aan de orde komen. “Mensen krijgen dan niet alleen nieuws van artiesten, maar kunnen ook muziek luisteren of kaartjes voor concerten kopen.,” aldus Kleine. Additionele functionaliteiten moeten zorgen voor extra inkomsten bronnen. Met deze invalshoek toont zich de achtergrond van HIPtv, die ligt in de wereld van entertainment en televisie. “We willen uitgevers graag helpen de juiste modellen te vinden.”
Zoom.in
Wat nieuwsvoorziening betreft vervult het in Amsterdam gevestigde Zoom.in een centrale rol. “We zijn de Endemol, RTL en IP in één,” zegt uitgever Bjorn Uyens, “We verzorgen de redactie van de clips, het hosten en de verkoop van advertenties.” Alle Nederlandse uitgevers met WebTV zijn klant bij het bedrijf: Algemeen Dagblad, Trouw, De Volkskrant, De Telegraaf en regionale kranten als BN/DeStem, Limburgs Dagblad en Het Brabants Dagblad.
In de meeste gevallen verzorgt het bedrijf ook de hosting van de videoclips, kijkers naar de website merken daar niets van: de media player (Windows Media) verschijnt gewoon binnen de site van de krant waarnaar men kijkt. Ook de verkoop van commercial verzorgt Zoom.in. Dat heeft als voordeel dat men een behoorlijk totaal bereik kan genereren,”op dit moment is het bereik van de sites afzonderlijk nog niet zo hoog,” zegt Uyens. Op dit moment telt de dienst in ons land tussen de 3,5 en 3,7 miljoen “opvragingen” per maand. “Er is wel bij veel uitgeverijen een discussie gaande of men dit niet zelf moet gaan doen.”
Zoom.in produceert voor de Nederlandse markt tussen de 40 en 50 nieuws items per dag. Dat is 50/50 verdeeld tussen eigen opnamen en bewerkingen vaan aangeleverd materiaal. Bronnen zijn onder andere Reuters, APTV en verschillende regionale omroepen in ons land, waaronder Omroep Brabant en Flevoland. Sommige redacties vullen het aanbod aan met eigen clips (Volkskrant), maar andere houden het bij het basisaanbod.
Het bedrijf begon vele jaren geleden als het webTV kanaal FTV, Finance Television, maar breidde uit tot een meer generieke (video) nieuwsdienst met sport, showbiz, gadgets, politiek en andere zaken. Er bestaat nog steeds een eigen kanaal, Zoomin.tv, maar dat is meer een showcase dan een eigen product voor consumenten. Naast Nederland is het bedrijf nu actief in zes landen met als klanten “evenals bij ons kranten, ISP’s en nieuws portals.”
PCM
Michael Nederlof van PCM vertelde tijdens het media City congres in Amsterdam over de verschillende manieren waarop deze uitgever actief is. Op de sites van het uitgaansblad NL20 c.q. NL10 en NL30 kunnen we “Video Celebs” zien: “Dit is begonnen als een blad, maar is inmiddels een uitgaans portal geworden.” Een onderdeel daarvan is “Video Celebs”, korte videoclips met BN-ers die tijdens party’s en presentaties door de redactie op video zijn gezet. “Low cost is hierbij leading,” zegt Nederlof, “Die reportages kosten niet meer dan tussen de 175 en 200 euro. Laat gewone TV producenten dat maar niet horen.” Het business model van deze videoclips is dat ze gratis te zien zijn, maar wie wil kijken moet eerst een korte commercial van tussen de vijf en tien seconden zien.
De Volkskrant is een andere uitgave van PCM die gebruik maakt van video op de site. De redactie begon daar in het eerste kwartaal van 2005 mee: “We gaven toen drie van de 300 redacteuren een videocamera mee om als ze iemand interviewden een kort item op te nemen. We zijn er dan toch en mensen die geïnterviewd worden vinden het ook helemaal niet raar als er ook een stukje video wordt opgenomen. We begonnen met drie redacteuren, nu hebben inmiddels al zo’n vijftig een camera bij zich.” Ook hierbij zullen korte commercials en het door verkopen van de items aan andere sites het businessmodel moeten dragen.
Het maken van een nieuws of interviewclip vraagt van de journalist wel andere kwaliteiten. “Onze uitdaging is om de journalisten op te leiden voor de ‘newsroom of the future’. Journalisten moeten meergeneralistisch worden. Bijvoorbeeld niet alleen research doen maar ook korte stukjes schrijven. Ook moeten mensen sneller werken. Vroeger ging een recensent een film bekijken en dan pas de volgende dag recensie over schrijven.Nu maakt hij al meteen een stukje voor de website en daarna schrijft hij ook een langer artikel voor de krant.” Bij een gevestigd medium als De Volkskrant gaat dat natuurlijk anders dan bij een uitgave als NL20, “dat is een club jonge mensen met een zeer beperkt budget.veel stagiaires en trainees.”
Wat beeld op mobiele telefoons is De Volkskrant afgestapt van het abonnementen model. “We waren een van de eerste met iMode van KPN en vroegen daar vijf euro per maand voor,” zegt Nederlof, “Nu bieden we dat gratis en moeten adverteerders betalen. Ook verkopen we boeken en dvd’s die je meteen met je telefoon kan bestellen.”
De Telegraaf
De collega’s van De Telegraaf zetten voor een deel in op “user generated content”, één van de nieuwste modewoorden. Hierbij zijn het de mensen zelf die zorgen voor bijvoorbeeld de videobeelden. Bij de online rubriekadvertenties Speurders.nl werkt men op deze manier: mensen die spullen te koop aanbieden kunnen bij hun tekst niet alleen een foto plaatsen, maar ook nog eens een zelfgemaakte video.
Naast een “eigen merk” als Speurders is De Telegraaf ook actief met nieuwe zaken,zoals het erg succesvolle Sugababes TV, een extensie van de Sugababes (en Superdudes) websites, waarin meisjes en jongens tussen de 13 en 19 jaar zich voorstellen. Het webTV kanaal zendt drie maal per dag een uur uit en trekt sinds de start begin maart 10.000 unieke bezoekers per dag. Kijkers kunnen met een webcam zelf meedoen, chatten en SMS-en. Het is het eerste initiatief van Bibop TV, een dochter van All Connected Media, op zijn beurt weer eigendom van de Telegraaf Media Groep (TMG). Inkomsten komen nu uit de SMS berichten en het inbellen via een 0900 nummer. Wellicht komen er later commercials of sponsors voor het kanaal. Bibop TV zal naast Sugabes TV nog meer interactieve webkanalen gaan beginnen.
” In All Connected Media houdt men zich niet bezig met de zaken die content gedreven zijn,maar de dingen die daarnaast staan,” zegt Fred Kappetijn van Bibop TV International, de joint venture van TMG en het Italiaanse bedrijf Digital Magix. Zij zullen de concepten internationaal aan de man brengen. Hierbij moeten we denken aan bijvoorbeeld particpatie webTV,waarbij mensen thuis met hun webcam mee kunnen doen,”Dat is natuurlijk geen televisie, maar meer bewegend beeld,” zegt Kappetijn, “Als Bibop TV zijn we er om communties te ‘verrijken’ met zaken als video chat,video blogging en dergelijke. Ook leveren we de achter liggende techniek van premium telefoon lijnen (0900) en premium SMS diensten.”
In het Telegraaf gebouw aan de basisweg in Amsterdam staat inmiddels ook een volledig ingerichte automatische TV-studio. Het is de bedoeling dat van daaruit ook webTV gemaakt wordt, maar dan die door de content wordt gedreven. Details over deze plannen heeft het bedrijf nog niet prijs gegeven na het oorspronkelijke bericht dat de studio geleverd was door het bedrijf Delta Solutions. Maar gedacht kan worden aan streaming kanalen als DFT.tv, Privé.TV, Reiskrant TV en dergelijke. En waarom geen Woon of Vaarspeurders./tv? Of een eigen Sp!ts kanaal.
ACHTERGROND INFORMATIE
Onderscheid Web TV en IPTV
Voor een goed begrip is het belangrijk onderscheid te maken tussen streaming (WebTV) aan de ene kant en IPTV aan de andere kant. Bij IPTV (internet protocol tv hebben we het over reguliere TV-kanalen die in plaats van via kabel, satelliet of ether via de koperen telefoondraad de huiskamer binnenkomen. Daarvoor is dan wel een set-top box nodig die het digitale signaal zichtbaar maakt. Voordeel is dat naast het gewone aanbod ook extra diensten geboden kunnen worden, zoals live voetbal of films en TV-programma’s op bestelling (on demand). Versatel/Tele2 biedt sinds de zomer IPTV aan en KPN rolt deze dienst vanaf 1mei 2006 uit. Voor de kijker maakt het niet uit dat de programma’s via IP binnen komen: hij of zij maakt gewoon gebruik van televisie en afstandsbediening.
Voor streaming,oftewel WebTV geldt gaat het om video die je via je computer de huiskamer binnenhaalt. Bij streaming blijft het beeldmateriaal op de server van de eigenaar staan, maar het is op de eigen computer te bekijken. Dat kan zowel live als on demand, bijvoorbeeld op de website uitzendinggemist.nl. Een project als Wheelz TV van Sanoma uitgevers (met werkelijk alles met een motor op wielen) behoort tot deze categorie. Deze streaming diensten kunnen gratis zijn of tegen betaling. In principe zijn ze voor iedereen met een breedband internet aansluiting toegankelijk.
Natuurlijk is de scheidslijn voor de consument niet altijd even duidelijk: aan de ene kant worden streaming sites als /geschiedenis ook als digitaal themakanaal via de kabel aangeboden, aan de andere kant is het makkelijk een koppeling te maken tussen de computer en het TV-toestel. Dat kan via een vrij kostbare oplossing als het Windows Media Center van Microsoft, maar ook via een simpele, maar effectieve manier als de PCzapper. Dat laatste bestaat uit wat software, een kabel en een afstandsbediening die alle IP-signalen zichtbaar maken op je televisie. Apple heeft met zijn Front Row software en afstandsbediening een soortgelijke oplossing.
Voor het vertonen van een videoclip of stream moet de kijker gebruik maken van een zogenaamde player. Dit is de software die het mogelijk maakt bewegend beeld te zien op de PC. Het bekendste is de Windows Media Player, dat geheel tegen de zin van de Europese Commissie deel uitmaakt van het Windows XP operating system. Dan is er Real Player van Real Networks en tenslotte heeft Apple nog Quicktime. Al deze players zijn gratis te downloaden en bestaan in versies zowel voor Microsoft Windows als voor Apple Macintosh. Probleem in de praktijk is dat het nog niet allemaal even vlot verloopt en dat er wel eens wat mis gaat, zodat er geen beeld is, het beeld hapert, het geluid niet goed is en meer van dat soort zaken.
Door Robert Briel -dit artikel verscheen eerder in Media Facts (Klik hier om naar de website te gaan)