Overal ter wereld slingert de Slingbox de tv-kanalen waar je thuis naar kan kijken op je laptop en straks ook op je mobiel. Zonder satelliet, dankzij breedband en helemaal legaal. Verleden jaar kwam het product op de Amerikaanse markt en kreeg meteen het predikaat als één van de beste en meest innovatieve producten van 2005 in tijdschriften als PC World, Time en Business Week. Op 1juni staat een introductie in het Verenigd Koninkrijk op de kalender.
Door Robert Briel
Het idee voor de Slingbox werd een aantaljaren geleden geboren toen de broers Blake en Jason Krikorian op zakenreis in Japan waren. Beide heren zijn grote baseball fans en wilden graag de wedstrijden van hun favoriete club de Giants volgen. Helaas…er was geen enkele mogelijkheid om maar iets van de wedstrijden te kunnen zien. Het mooiste zou zijn als men de TV zenders zoals je die thuis kan zien overal mee naar toe kan nemen.
Daar moest technisch wat aan te doen zijn, vooral met het groeiend aantal breedband aansluitingen. Bovendien bieden vandaag de dag home networks de mogelijkheid om overal in je eigen huis televisie te kijken, zowel op je televisie als op de PC. Dan moet dat toch ook elders mogelijk zijn. De oplossing was simpel en combineert bestaande technieken op een slimme manier. Je neemt het TV signaal zoals je dat thuis ontvangt – via de ether, kabel, satelliet of zelfs IP – en dat stuur je via een apparaat (de Slinbgbox) naar het internet en vervolgens kan je dit beeld zichtbaar maken op je computer waar die zich ook ter wereld bevindt – mits aangesloten op een breedband verbinding.
De praktijk
Dat is de theorie, nu de praktijk. Tijdens het recente 3GSM World Congress in Barcelona krijg ik een demonstratie: we kijken op een laptop en op een mobiele telefoon naar de ochtendspits op tv station KNTV, Channel 11, het lokale NBC station uit San Francisco. We kunnen doorschakelen naar de collega’s van ABC en CBS of naar willekeurig elke andere zender die op het lokale kabelnet te ontvangen is. Dit allemaal dankzij de Slingbox die verbonden is met de digitale kabel tuner in het huis van Jeremy Toeman, VP product management of Slingmedia en de man die mij het apparaat laat zien.
De Slingbox is de box die alle televisie kanalen waar je thuis naar kan kijken naar je toe “slingert” waar je je ook ter wereld bevindt. Het is een langwerpige, zilveren box met een felrode onderkant, die het formaat heeft van een extra grote dikke reep chocolade. Of misschien een baar goud. Dit apparaat moet je thuis aansluiten op de AV-uitgang van je digitale kabeltuner, Digitenne ontvanger of Canal Digitaal Satelliet apparaat. Of van je IP-TV set-top box. Daarna sluit je het met een ethernet kabel aan op je breedband internet aansluiting. Tenslotte plaats je een klein kabeltje, de “IR Blaster” vlak voor de plek waar bij je digitale ontvanger het signaal van de infrarood afstandsbediening binnen komt. Hiermee kan je straks op afstand alle functies bedienen.
Software
Na de installatie van de hardware moet je de Sling Player software installeren op je laptop (PC of Mac) of op je andere mobiele apparaat (Sling Player Mobile Edition). Hiermee maak je het TV-beeld zichtbaar. Op de computer zie je het beeldscherm, daarnaast in beeld een virtuele afstandsbediening. De software zoekt zelf de meest optimale snelheid van de verbinding zodat de beeldkwaliteit zo goed mogelijk is. Deze is natuurlijk afhankelijk van de snelheid van de breedband verbinding thuis en die op de plek waar je televisie wilt kijken. Je kan het beeld full-screen bekijken, maar je kan het ook klein in een hoekje zetten terwijl je ondertussen aan het werkt bent in een ander programma.
De Slingbox is nog niet zo bekend in Europa, maar dat zal veranderen als het apparaat in de loop van dit jaar ook hier in de winkels zal verschijnen. In de Verenigde Staten werkt de Slingbox met meer dan vijfduizend verschillende apparaten, meer dan 99% van alle verkrijgbare sets. Als je digitale TV tuner is voorzien van een harde schijf (bijvoorbeeld TiVo) kan je deze ook op afstand bedienen. Op dit moment werkt het bedrijf om de software te schrijven voor de in Europa gangbare apparaten. Ook moet het natuurlijk de PAL televisienorm aan kunnen. Het is fascinerend om te zien hoe je op afstand de elektronische programma gids (EPG) kan bekijken en opdracht kan geven een bepaald programma op te nemen. Je kan zo bijvoorbeeld het Acht Uur Journaal opnemen en een uur of wat later deze bekijken. Alles wat je thuis kan doen, kan je met de Slingbox ook op afstand doen.
Europa volgt
In Amerika kost de Slingbox 249 dollar en is verkrijgbaar bij zowel computer als elektronica winkels alsmede bij online shops als amazon.com. Voor Europa zal de box het eerste in het Verenigd Koninkrijk op de markt komen, “dat is een land met veel breedband aansluitingen en een goede digitale televisie,” aldus Toeman. De officiële lancering zal op1juni plaats vinden. Het apparaat is vooral interessant voor mensen die veel op reis zijn. Vandaar dat men nu ook werkt aan de mobiele editie zodat straks iedereen zijn televisie van thuis overal kan zien.
De grote vraag is natuurlijk: is de Slingbox legaal? Jazeker, zegt Toeman, “slechts één persoon kan de dienst gebruiken. Er is geen sprake van filesharing of iets dergelijks. Mensen zijn nu alleen in staat hun TV kanalen te bekijken waarvoor ze al betaald hebben. Dankzij de Slingbox kunnen ze dat nu overal te wereld doen.”
Er is veel geloof in dit nieuwe product, want onlangs haalde het bedrijf bij investeerders 46,6 miljoen dollar op. En het waren niet de minste partijen die hun knip open trokken: Goldman, Sachs & Co., Liberty Media Corporation en EchoStar Communications waren de grootste partijen alsmede een aantal andere. Dat belooft dat er straks steeds meer mensen hun tv zenders van thuis overal ter wereld op hun computer slingeren.
Dit artikel is eerder verschenen in TV Satellite