In de Scandinavische markten en de Benelux gaat SBS digitaal. Dat was de boodschap van het 2-daagse ‘event’ SBS Digital Vision, dat het pan-Europese omroepbedrijf deze week in Amsterdam organiseerde. “We willen een content bedrijf worden dat onafhankelijk van platformen is,” aldus SBS oprichter en voorman Harry Sloane. Daarbij is het de bedoeling dat binnen enkele jaren nieuwe bronnen de helft van de inkomsten van het bedrijf zullen vormen.
Voor Nederland betekent dit onder andere dat SBS dit najaar met minimaal drie digitale themakanalen zal komen. Minimaal, want meer kanalen zijn mogelijk. Op de lijst staan W&K (Wonen en Klussen), I Love (oude series) en Veronica Vibes (uitgaans en entertainment tips in een ‘loop’ van 1 uur, die telkens wordt herhaald). Meer variaties zijn mogelijk, zoals een home shopping kanaal, een reiskanaal, een nieuws kanaal (met grootaandeelhouder De Telegraaf). “Met onze kanalen willen we onze bekende ‘brand names’ en content die we al hebben verder exploiteren”, aldus Patrick Tillieux. Daarbij zal SBS afhankelijk zijn van de snelheid waarmee digitale televisie door de Nederlandse kabelmaatschappijen wordt uitgerold. De 120.000 digitale kabel huishoudens die Nederland nu telt zullen niet voldoende zijn voor een gezonde exploitatie.
De afhankelijkheid van de kabel bleek eerder deze week ook uit andere uitspraken van Tillieux, die in koor met zijn RTL-collega Fons van Westerloo tegenover het Financiële Dagblad riep dat men de huid duur zal verkopen aan nieuwe infrastructuren, zoals de ADSL-TV diensten van Versatel.
The Voice verslaat MTV
In Scandinavië (of officieel de ‘Nordic’ markt) is SBS ook actief met digitale themakanalen onder de naam The Voice. Dit is al twintig jaar de meest beluisterde en populaire radiozender in Denemarken, eerst alleen in Kopenhagen, later ook in de rest van het land. Na de overname door SBS van de zender besloot men de sterke merknaam The Voice ook te gaan exporteren naar Zweden, Noorwegen en Finland. En dan niet alleen met radio, maar vooral als muziek televisie. Inmiddels zijn er vier verschillende muziekkanalen van The Voice. In Denemarken ging de zender het eerst van start, in augustus 2004, met zeer veel succes: The Voice is in korte tijd absolute marktleider geworden met 60% van de kijkers, ruim voor MTV enVH-1.
Deze muziek kanalen zijn aangekleed met in totaal zeven websites, waarop onder andere muziek kan worden gedownload. Verder is SBS bezig de clips te digitaliseren zodat deze ook op andere wijze kunnen worden geëxploiteerd.
Visual Radio in Finland
Visual Radio is een nieuwe ontwikkeling van Nokia voor de mobiele telefoon. KISS FM, een van de radiostations van SBS in Finland is ermee van start gegaan. In gezelschap van Radio FFH in Duitsland en Virgin radio in Engeland biedt deze techniek extra informatie bij het FM-signaal. Nokia brengt mobiele telefoons op de markt met een FM-ontvanger en de mogelijkheid Visual Radio te zien. Hierbij moeten we denken aan een datastream die parallel loopt met het programma bestaande uit tekst en beeld. Daar kan informatie over het programma inzitten, over de muziek die wordt gedraaid, maar ook commerciële toepassingen zoals extra informatie bij commercials en het direct bestellen van de muziek (als ringtone of downloads). Het doet me zelf denken aan de eerste experimenten van Amerikaanse radiostations op het internet. Een leuk extraatje, maar het nut moet nog worden bewezen. Vooral op een apparaat als een mobiele telefoon, die ook al dienst doet als camera, MP3 speler en in de toekomst ook nog als mobiele TV kan fungeren.
Uitbouw abonnee-tv platform
In Scandinavië nam SBS het abonnee-tv bedrijf CMore over, exploitant van een aantal betaal-tv kanalen, die beter bekend zijn onder de oude Canal+ naam. Topman Marc-Antoine d’Halluin kondigde aan dat op 1 september het eerste HD abonnee-tv kanaal voor de Scandinavische markt van start zal gaan. Ook wil SBS met de CMore brand andere markten gaan bedienen. Op 15 april gaan de eerste ‘internationale kanalen’ van start, maar d’Halluin kon op dit moment nog geen nadere details verstrekken. Het bedrijf heeft het laatste jaar ook de oude Canal+ erfenis van zich afgegooid. “We waren een vergeten Franse kolonie,” aldus d’Halluin. Van de drie kanalen (Canal+, Canal+ Blauw en Canal+ Geel) wilde men zo snel mogelijk af, “dat waren onzin namen.” Van drie werden het vijf zenders. Canal+ is de hoofdzender met voor elk land (Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken) een eigen versie. Daarnaast zijn er Canal+ Sport en drie filmkanalen, Canal+ Film 1 en Film 2 en CMore Film. “Het is logisch om film en sport los te koppelen. Bovendien kunnen we nu meer wedstrijden ‘live’ uitzenden: duizend in plaats van 500 per jaar. Ook het aantal films hebben we met 120 per jaar uitgebreid tot 420 titels per jaar.”
De programmering werd ook aangepast met betrekking tot de aanvangstijden: “elk uur begint er nu een film bij ons en we adverteren met de slogan ‘zeven films na zeven uur ’s avond’. Dat werkt erg goed.” Deze ingrepen in de “Franse opzet”komen op opmerkelijke wijze overeen met wat het Waalse Be-TV heeft gedaan met de oude Canal+ programmering in België. Daar heeft men wel de Canal+ naam opgegeven, in Scandinavië is men (nog) niet zover. Wel haalt men de CMore brand meer naar voren.
Een ander opmerkelijke nieuwigheid is de extra “subscription video-on-demand’ dienst die men vooralsnog alleen in Zweden aanbiedt via ADSL-TV. Hierbij kan men als abonnee van Canal+ voor een extra maandelijks bedrag van ongeveer 4 euro dertig films uit het maandschema van Canal+ oproepen op de tijd die men zelf wil. Een gouden vondst, die de waarde van een Canal+ abonnement aanzienlijk verhoogd, omdat nu de films beschikbaar zijn op de tijd die de abonnee uitkomt.
Naast abonnementsgeld hoopt CMore ook nog een andere bron van inkomsten aan te boren door het aanbieden van de mogelijkheid (voorlopig alleen nog in Zweden) om te gokken tijdens live sportwedstrijden. Dit gebeurt in samenwerking met het Zweedse staatsmonopolie op het gebied van gokken en wedden. Kijkers kunnen tijdens de wedstrijd gokken op de einduitslag.
(Door Robert Briel; dit artikel is eerder in een beknopte versie verschenen in Broadband TV Nieuws)