De koppeling tussen pc en tv komt eraan
Wie tovert beste geest uit de fles?
Uitzendinggemist.nl kan zich verheugen in een ongekende populariteit. Per maand vragen kijkers een paar miljoen keer een programma op dat ze graag zien. Dat ze via hun computer moeten kijken, nemen ze daarbij voor lief. Mooier is natuurlijk als een dergelijke dienst gewoon op televisie te zien is. Geen nood, de koppeling tussen pc en tv komt eraan. Alleen is nog niet helemaal duidelijk hoe die uiteindelijk zal plaatsvinden. Een overzicht.
Door Robert Briel
Wie herinnert zich nog WebTV? Op internet surfen via de televisie? Het leek ooit een goed idee, omdat internet dan iedereen kon bereiken, niet alleen de bezitters van een pc. De werkelijkheid bleek anders: in plaats van massaal te internetten via de tv kochten we gewoon allemaal computers. Inmiddels heeft meer dan 60 procent van alle Nederlanders een breedbandinternetverbinding, waarmee het makkelijk wordt naast webpagina’s ook geluid en beeld in hoge snelheid via het web te verspreiden. Wat geluid betreft zorgde dat voor grote crisis binnen de muziekindustrie. Bij video is het wat ingewikkelder, maar ook hier ligt het in de lijn der verwachting dat bestaande businessmodellen op hun kop komen te staan.
In de eerste plaats laten de leveranciers van de netwerken niets na om ervoor te zorgen dat de snelheden tot ongekende hoogten worden verhoogd. Verder zijn er de exploitanten van de netwerken zelf die in hun concurrentieslag steeds hogere snelheden voor steeds lagere prijzen aanbieden. Tenslotte bieden bedrijven hard- en softwareoplossingen voor de mensen thuis.
Eigen antwoord
Over deze laatste groep organiseerde IMMovator op 29 maart op het Hilversumse Media Park een bijeenkomst waar een aantal hun kunsten kon laten zien. Het ging daarbij niet over gesloten systemen als Tele2 Compleet TV of straks de IPTV-dienst van KPN, maar over voor iedereen via internet (al dan niet tegen betaling) toegankelijke content. Het opmerkelijke is dat iedereen zijn eigen antwoord heeft en dat partijen uit geheel verschillende hoeken met hun oplossingen en visies komen. Natuurlijk zijn daar de traditionele fabrikanten van consumentenelektronica als Philips, de bekende ICT-bedrijven van Microsoft tot Cisco Systems, maar ook kleine innovatieve entrepreneurs die soms met bijzonder vindingrijke oplossingen komen.
In deze ontwikkeling lijkt één ding zeker: internet zal een belangrijke, zo niet de belangrijkste, vorm van videodistributie worden. De meest gebruikelijke variant is natuurlijk de stream rechtstreeks naar de computer. Het grote nadeel is dat deze vorm bijzonder is kostbaar voor de verzender. De Publieke Omroep moest dit aan den lijve ondervinden tijdens de Olympische Winterspelen toen meer mensen keken dan het budget toeliet.
In plaats van individuele streams biedt P2P (peer-to-peer)-distributie een oplossing. Iedereen die een programma bekijkt, verspreidt dat ook zelf weer verder via het netwerk. We kennen deze techniek al van de muziek, maar zeker ook voor video: via BitTorrent worden van enkele afleveringen van een Amerikaanse topserie of nieuwe bioscoopfilm illegaal vele honderdduizenden (!) exemplaren verspreid. Verschillende partijen doen nu moeite om deze techniek te harnassen en geschikt te maken voor legale verspreiding.
Beveiliging
Bertelsmann-dochter Arvato introduceert in Duitsland de In2Movie-dienst samen met Warner Bros. In Nederland is de TU Delft actief met Tribler. Omdat deze manier van verspreiden vele malen efficiënter en dus goedkoper is, is te verwachten dat P2P de distributie van de toekomst via internet zal zijn – mits beveiliging goed geregeld is, anders stemt geen enkele softwarepartij ermee in.
Is het signaal eenmaal in huis gekomen, dan blijft de vraag: hoe kijken we ernaar? Gewoon via de pc of toch maar liever op televisie? In Hilversum toonde PCzapper haar capaciteiten: dit bedrijf levert software (gratis te downloaden) die van de computer een mediacenter maakt. Medevennoot Vincent Evers: “De functionaliteit van de pc en het comfort van de tv komen samen in de PCzapper tv portal. Dit is het menu dat op de pc en/of tv verschijnt. Met PCzapper maak je van je pc een internetentertainment center, dat je op een gewone tv kunt aansluiten en bedienen.”
De software is gratis, maar de verbinding tussen pc en tv, evenals de bijbehorende afstandsbediening, moet je kopen. Het bedrijf zet voor het gemak op de tv portal al veel sites waarop wat te bekijken valt; veel gratis, een enkele met films tegen betaling. Portals zijn al beschikbaar voor Nederland en Denemarken, aan andere versies wordt gewerkt. Op de CeBIT was er veel belangstelling, maar de meest gehoorde kanttekening: door de kabel moet de pc wel relatief dicht bij de tv staan. Dat is echter een probleem dat voor al deze apparaten geldt: de breedbandaansluiting zit meestal niet in de buurt van de tv.
Integratie
Dan hebben we ook nog de Lamabox. Die belooft toegang tot internetcontent zonder pc: zet deze doos tussen je breedbandaansluiting en de tv en via een eenvoudig menu heb je toegang tot muziek, films en veel meer. Martin Potappel van Lamabox legt uit: “Het is een intelligente mediaspeler met internetaansluiting. Wat deze speler bijzonder maakt, is de volledige integratie met internet, waaronder aansluiting op de grootste peer-to-peernetwerken.” Een soort wonderdoos dus, die volgens verschillende testrapporten soms wel goed, maar ook wel eens niet goed werkt. De makers beloven echter continu updates – dat kan makkelijk, want de box is permanent op het net aangesloten.
Een andere wonderbox komt van KiSS, een van oorsprong klein Deens bedrijf dat inmiddels is overgenomen door Cisco Systems, bekend van de backbone van het net maar nu ook druk doende in de huiskamer een rol van betekenis te spelen. Zij waren niet in Hilversum aanwezig, maar de KiSS-box was wel in actie tijdens de CeBIT in Hannover. De KiSS DP-558 is in de eerste plaats een dvd-speler en een harddiskrecorder die je samen met je tv gebruikt. Maar het apparaat heeft ook een breedbandaansluiting voor de aanlevering van de EPG, de programmagegevens om tv-opnamen te kunnen plannen. Daarnaast levert het bedrijf een aantal extra diensten via het web, zoals weer en nieuws. Ook kan men meer dan tienduizend (!) radiostations beluisteren. Vreemd genoeg kan de KiSS-box (nog) geen html-pagina’s op tv weergeven en ook geen streams van websites aan.
HD-kwaliteit
Het Nederlandse AHT liet zowel in Hannover als in Hilversum haar P2Pod zien. Ook een box die tussen de breedbandaansluiting en televisie komt en toegang geeft tot meer dan duizend tv-kanalen en zesduizend radiozenders. Via een speciale shop wil men muziek, tv-programma’s en films aanbieden. Onderdeel van de box is ook de MyMo-mediadienst die fungeert als een portal naar alle content op het web. De eerste zes maanden zullen gratis zijn, daarna is een abonnement voorzien van 10 euro per jaar.
Uniek aan de P2Pod is het feit dat het werkt met de P2P-distributietechniek zoals ontwikkeld door de TU in Delft. Daarmee zijn beelden tot en met HD-kwaliteit mogelijk. Tevens bestaat de mogelijkheid om zelf tv-programma’s naar het web te uploaden. Naast al deze oplossingen zijn er natuurlijk ook nog de koppelingen die Microsoft maakt met zijn Media Center en Apple met zijn Front Row-software. Daarbij is die van Microsoft vooral gericht op bestaande software, die van Apple meer op zelf gemaakte content.
De hamvraag is natuurlijk welk model de gouden oplossing zal zijn. Niemand die het weet, getuige de zeer verschillende manieren waarop diverse partijen de koppeling tussen pc en tv benaderen. Vast staat wel dat via het net een geheel nieuw distributiekanaal wordt geopend. Dat geeft ongekende mogelijkheden voor de bezitters van content en kan een bedreiging betekenen voor omroepen, maar net zo goed voor de traditionele netwerken van kabel, satelliet en ether. De geest is uit de fles, hem temmen zal nog een hele klus worden.
Dit artikel is eerder verschenen in Broadcast Magazine