“We gaan met iets nieuws beginnen”, met die woorden kondigde in februari 1996 toenmalig KNVB-voorzitter Jos Staatsen de zender Sport 7 aan. Zoals we weten ging dat niet goed. Drie jaar geleden koos de Eredivisie ook voor wat nieuws: alle live verslagen zouden uitsluitend via de nieuwe IPTV dienst van Versatel (nu Tele2) worden uitgezonden. Inmiddels weten we dat dat niet genoeg was om alle voetbal fans te bereiken.
Daarom is het wederom tijd voor iets nieuws. Het weekblad Voetbal Internationa wist exclusief de hand te leggen op een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Eredivise CV naar het kijkgedrag van de Nederlandse voetballiefhebber. Daaruit blijkt dat bijna een miljoen Nederlanders bereid zijn om te betalen voor voetbal op tv.
Volgens het tijdschrift is dit het startschot voor een nieuw plan, waarbij het meeste voetbal ‘achter de decoder’ verdwijnt. In feite de situatie zoals die nu ook al bestaat, maar de traditionele uitgebreide zondagavond uitzendingen zullen verleden tijd zijn.
Wat moet dat kosten? Vijftien euro per maand voor alle wedstrijden of 2,50 euro per wedstrijd zijn daarbij de eerste richtbedragen. Voorwaarde daarbij is wel dat de aandacht op het open net voor voetbal minder wordt. Volgens VI onderzoeken de Eredivisie-clubs nu met Feyenoord-directeur Chris Woerts als inspirator of ze samen een eigen BV op kunnen richten om zo zelf de rechten te exploiteren.
In Vlaanderen lijkt de politiek in te willen grijpen,. Daar heeft Belgacom TV de exclusieve rechten via haar IPTV dienst. Media Geert Bourgeois heeft een oproep gedaan aan de Voetbalbond en de Profliga om gratis ruime samenvattingen van voetbaluitzendingen te blijven garanderen. De Profliga bepaalt de uitzendrechten en stelt pakketten samen. Bourgeois wil dat de liga de pakketten blijft aanbieden met ruime samenvattingen, die de kijkers kosteloos op een van de huidige gratis zenders kunnen zien.