De digitalisering van media en communicatiediensten gaat in snel tempo voort. Digitale tv steeg naar 41% van alle huishoudens, een toename van 50% vergeleken met een jaar terug. Alhoewel tv via ADSL (IPTV) in opkomst is, blijft de kabel de meest dominante infrastructuur. 24% van alle tv-huishoudens beschikt over digitale kabel-tv, slechts 4% over IPTV.
De harddisk of personal videorecorder (PVR), de verwachte bedreiging voor het bereik van traditionele tv-reclame, groeide ook in vergelijkbaar tempo (van 9% naar 14%). Dit blijkt uit de Digitale Media Monitor van Synovate/Interview NSS, waarbij de ontwikkelingen van het tweede kwartaal 2007 met een jaar eerder vergeleken zijn.
Digitale tv zit in de ‘early majority’ fase van de adoptiecyclus. Daardoor begint de digitale tv-kijker steeds meer op de gemiddelde Nederlander te lijken. Maar er zijn nog wel interessante verschillen in profiel. Zo is de digitale kijker iets vaker man, tussen de 35 en 55 jaar oud, met een bovenmodaal inkomen en een of twee thuiswonende kinderen in het huishouden.
Ook zijn er verschillen in gebruikers van verschillende typen digitale tv-aansluiting. Gebruikers van Digitenne (digitale tv via de ether) wonen voornamelijk in de drie grote steden of in de rest van het westen, zijn tussen de 40 en 50 jaar oud en hebben geen kinderen in hun huishouden. Digitale tv via de schotel spreekt (nog) meer mannen aan, zij wonen vaker in het oosten en noorden van het land in een meerpersoonshuishouden.
Het ontbreken van behoefte is nog steeds de voornaamste reden om (nog) niet over te stappen van analoge naar digitale tv. Daarna worden kosten en het feit dat je per tv een settopbox nodig hebt als overstapbarrières genoemd. Kabelbedrijf UPC blijft de grootste digitale tv-aanbieder van Nederland. (Bron: persbericht Digitale Media Monitor, Synovate/Interview NSS)