Eerder deze week liet onderzoeksbureau Garner waarschuwende geluiden horen richting het Blu-ray kamp, voor sommigen de gedoodverfde winnaar in de strijd rond de opvolger rond de DVD. Het kan nog wel achttien maanden duren, voordat deze strijd beslist gaat worden en de Blu-ray deelnemers zullen een aantal maatregelen moeten nemen. Zoals daar zijn het verlagen van de prijs, het uitbreiden van het aanbod en meer.
Ik moest meteen denken aan een column die ik verleden jaar schreef over de introductie van Blu-ray verleden jaar in Nederland. Lees nog even mee….ik denk dat hoe langer het duurt, hoe moeilijker het zal worden om consumenten aan de Blu-ray (of HD-DVD) te krijgen. Want tegen die tijd hebben we allemaal al een harde schijf recorder voor HD-opnamen.
“Verleden week [dat was november 2006] woonde ik in Hilversum de persbijeenkomst over de introductie van de Blu-ray Disc standaard op de Nederlandse markt bij. Het organiserende PR bureau Hollander van der Mey/MS&L had een keurige routebeschrijving bijgesloten met een kaartje. Ik keek alleen naar dat kaartje en belandde in plaats van bij de persbijeenkomst midden de bossen bij het prachtig gerestaureerde Zonnestraal. Had ik echter de bijbehorende routebeschrijving gelezen in plaats van alleen naar het kaartje gekeken dan was ik keurig in de Heavy Studio’s gearriveerd.
Waarom val ik u lastig met deze onoplettendheid van mij? Om aan te tonen dat het erg makkelijk is om in een val te raken als je niet verder kijkt dan je neus lang is. Die gedachte speelde door mijn hoofd tijdens de presentatie van de Blu-ray disc in de Nederlandse markt. Er was niets mis met de bijeenkomst: een prachtige, overdonderende Hollywood demo van de mogelijkheden van HD via de Blu-ray disc, fraaie power points die bewijzen dat niets een massale omarming van de nieuwe standaard in de weg staat. Zelfs een onafhankelijk onderzoekster, Helen Davis van Screen Digest, toonde aan dat Blu-ray de standaard van de toekomst is.
Maar is dat ook zo? Zo goed als de entertainment industrie is in het verleiden van mensen, zo slecht is men in het volgen van de markt wat betreft technisch ontwikkelingen. Als de muziekindustrie uit het raam had gekeken waren ze niet door downloads en P2P sharing overvallen en hadden ze Apple niet de kans gegeven de dominante verspreider van online muziek te worden – met ondertussen anderhalf miljard (!) verkochte iTunes.
Blu-ray past keurig in het plaatje van opeenvolgende ‘packaged media’: van VHS videoband tot DVD, van DVD tot Blu-ray. Succes lijkt me allerminst zeker, wellicht is Blu-ray technisch een prachtig product, maar misschien komt het te laat omdat andere technieken links en rechts deze blauwe laser schijven inhalen. Voor een paar honderd euro koop ik al een terrabyte aan harde schijf en deze evolutie zet zich in steeds sneller tempo voort. Dat betekent dat ik binnen afzienbare tijd alle films die ik ooit wil zien thuis kan downloaden in HD kwaliteit. Ik kan ze ook meenemen op mijn iPod en zoals we deze week kunnen lezen zijn grote luchtvaartmaatschappijen al bezig de iPod te integreren met hun eigen AV-entertainment systemen aan boord. Zijn we ook niet meer afhankelijk van de films die de KLM voor ons uitzoekt. En dan hebben we het nog niet over de tallozer P2P projecten die gaande zijn om televisie en films makkelijk naar iedereen te distribueren.
Volgens Helen Davis van Screen Digest zal het zo’n vaart niet lopen met die downloads, in 2010 zal dat volgens haar 10% van de markt uitmaken, maar ik betwijfel dat. Je kan uit angst natuurlijk besluiten niet uit het raam te kijken, maar we weten allemaal dat angst een slechte raadgever is. De schade die tunnelvisie de muziekindustrie heeft opgeleverd spreekt boekdelen.”