Doe maar gewoon, dan is het al gek genoeg. Voor veel Nederlanders willen hoeven al die digitale zenders niet zo nodig: driekwart van alle mensen kijkt maar naar maximaal tien zenders. Een kwart van de respondenten kijkt zelfs niet meer dan een tot vijf zenders. Gemiddeld wordt naar elf zenders gekeken. Dat blijkt uit een onderzoek van Blauw Research in opdracht van KPN onder 1500 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 65 jaar.
Het aardige van dit onderzoek is dat KPN de opdrachtgever is, de exploitant die zowel een bescheiden, maar goedkoop, aanbod aan (digitale) televisie heeft, namelijk Digitenne en tevens een technisch geavanceerde dienst met veel meer moeglijkheden, te weten KPN Interactieve TV (voorheen Mine).
Kortom: uit dit onderzoek kunnen we concluderen dat KPN de twee juiste producten op de markt heeft. Wat Digitenne betreft richt men zich duidelijk op de 75% kijkers die aan tien kanalen voldoende heeft – tegen een lage prijs. Met de IPTV dienst kan men dan de veeleisende kijkers bedienen, die meer controle willen over hun televisie met on-demand content en een geintegreerde harde schijf recorder.
Nederlanders zijn ook kostenbewust: bijna de helft is het eens met de stelling dat ze te veel betalen voor het aantal zenders dat ze kijken. En bijna de helft (48 procent) van de Nederlanders is zelfs bereid tegen een verlaging van het abonnementsgeld het aantal zenders te verlagen. Inderdaad, ze kunnen dus ook een abonnement nemen op Digitenne, dat met 6,95 euro per maand beduidend goedkoper is dan de doorsnee kabel, die zo’n 15 tot 16 euro per maand kost voor het analoge basispakket.
Maar zijn mensen ook bereid over te stappen? Eén op de drie kijkers zegt geïnteresseerd te zijn in overstappen op een andere provider, bijvoorbeeld omdat de abonnementskosten lager zijn (52 procent), een beter beeld (32 procent) en een betere selectie van het zenderaanbod (30 procent).