“Voor het einde van dit jaar schrijven we een half miljoen Digitenne abonnees,” zei KPN’s Baptiest Coopmans verleden week op het National Omroepcongres in Bussum, “Op dit moment sluiten we 25.000 huishoudens per maand aan. Het is een simpel concept, je koopt een doosje, het kost 6,95 per maand en je steekt een stekker in het stocontact.”
Volgend jaar zal KPN ook Digitenne op de mobiel lanceren, zoals eerder aangekondigd. Op dit moment zijn testuitzendingen aan de gang. Met Digitenne gaat het goed, maar met de IPTV dienst KPN Interactieve TV een stuk minder, daar is de groei mondjesmaat. Technisch kan het, maar de praktijk levert nog wel problemen op. Daarbij maakte KPN onlangs de beslissing om zich vooral op distributie te gaan richten en ambities richting content creatie te laten varen.
KPN geen content partij
“Als KPN hebben we geen ambitie om omroep of grote media en content partij te worden. We zijn een dienstverlener op gebied van communicatie, een multi-acces bedrijf in plaats van een multi media-bedrijf – in tegenstelling tot wat we misschien eerder hebben gezegd. Netwerken is onze rol als KPN; we gaan diensten leveren om als multi access bedrijf. Daarin past ook onze overname van Gentronics. Over een jaar of tien is ook de koelkast verbonden aan internet en ook TV kijken past daarbinnen – want ooit gaat TV kijken verschuiven naar internet. We hebben gezegd dat we dat zouden entameren met de IPTV introductie, maar dat gaat langamer dan we dachten. Dat zie je ook in landen om ons heen. Daar zijn we naast IPTV ook in Digitenne gestapt.”
Nu is het wachten nog op een combinatie tussen de beide TV diensten van KPN in een enkele set-top box. Wat het bedrijf al wel heel slim doet, is bij klanten van Interactieve TV extra abonnementen uit te delen, maar dan op Digitenne, voor slechts 3 euro per TV-toestel.
Het is nog niet helemaal duidelijk wat deze woorden van Coopmans betekenen voor bestaande samenwerkingsverbanden, zoals Xie, dat met Endemol eigen kanalen aan het opzetten is. Wat Dag betreft, gaat dit zeker door, vooral omdat de kosten binnen de perken te houden zijn en al snel rendement kan worden behaald.
Mobiele TV
Een riskante onderneming zal de lancering van mobiele TV volgend jaar zijn, “Onderzoeken en tests zeggen dat mensen voor TV kijken op mobiel zijn nog niet klaar zijn, maar we gaan het toch doen. Tien jaar geleden zeiden mensen ook dat ze geen behoefte hebben aan breedband, nu heeft 80% het. We voorzien een open internet wereld, met overal schermpjes. Dat gaan we bieden op beide platformen die we hebben, want we voorzien dat die aangesloten worden op open internet. Daarbij heb je dan aan de ene kant broadcast, andere kant content on-demand via het internet. Wij gaan dat technologisch ondersteunen.”
Open wereld
Coopmans richtte zich rechtstreeks tot zijn publiek van omroepen en producenten om zich wat welwillender op te stellen tegenover KPN als distributiepartner. Het bedrijf voelt in de maling genomen omdat ze meer moeten betalen dan de traditionele distributie partners. “Onze visie op de wereld is open, dat verwachten we ook van anderen en in een open wereld verwachten we een level playing field. U [de mensen van de omroep] kijkt naar KPN als de rijke monopolist uit het verleden, maar we komen in de TV wereld als heel klein partijtje. Bovendien is dit toch een heel gesloten wereldje, een wereld van vaste relaties. Toen we pas kwamen werden we omarmd, maar de content partijen spelen ‘hard to get’ en we zijn heel wat duurder uit dan wat andere partijen betalen. Mijn vraag aan u nu is: wilt u de wereld open maken of dicht houden? KPN wil de markt open gooien. Daarom zijn we ook voor het plan van Peter Jelgersem en Harry Kamer met RTL en SBS. Wij zijn daar voor, want we geloven in een werld van delen.”