KPN heeft overeenstemming bereikt met alternatieve ADSL aanbieders Tele2-Versatel, Orange en BBNed over toegang tot de lokale centrales (MDF locaties), waar zij hun DSL apparatuur hebben geplaats, zodat zij tijdens de uitvoering van KPN’s ALL-IP programma hun ADSL klanten via hun eigen netwerkinfrastructuur toegang kunnen blijven bieden. De OPTA had zondag 15 juli als deadline gesteld voor het bereiken van dergelijke principe overeenkomsten. Vandaag maakten KPN en Tele2-Versatel bekend een Memorandum of Understanding (MoU) te hebben getekend, zodat KPN nu met alle alternatieve aanbieders van ADSL een principeovereenkomst heeft over de voorwaarden waaronder zij toegang tot het aansluitnetwerk van KPN behouden.
“Met deze overeenkomst kan KPN verder gaan met de uitvoering van het All-IP Programma volgens de eerder bekendgemaakte principes, kostenprognoses en tijdsschema’s”, aldus de telco in een verklaring.
KPN en Tele2-Versatel hebben ook principeafspraken gemaakt over diverse alternatieve toegangsmogelijkheden, waaronder wholesale breedband toegang en toegang tot straatkasten (die de centrales moeten vervangen) op basis van SDF access. KPN moet van de OPTA haar centrales tot 2011 ophouden voor de alternative adsl aanbieders, maar na bekendmaking van dit besluit dreigde KPN dan wel de volledige kosten van deze lokaties door te berekenen aan de concurrentie. Die bedient echter slechts een klein deel van alle aansluitingen, de kosten per aansluiting zouden dan extreem hoog worden. Toegang tot het KPN netwerk op wholesale basis wordt zo het alternatief. De marge tussen wholesale prijzen en de (KPN) retailtarieven bepaald dan de ruimte voor concurrentie, blijkbaar zijn hiertoe nu bevredigende afspraken gemaakt.
Want volgens de CEO van Tele2-Versatel, Henrik Ringmar was het een constructieve dialoog met KPN, “waardoor wij ook in de toekomst onze zakelijke en particuliere klanten op basis van onze eigen infrastructuur topkwaliteit tegen een scherpe prijs kunnen blijven bieden”.
Toezichthouder OPTA zal de overeenkomst gebruiken in haar marktanalyse betreffende het ALL-IP programma, eerder dit jaar stelde de OPTA een oordeel uit, omdat de alternatieve aanbieders klaagden dat KPN het programma zou gebruiken om concurrentie onmogelijk te maken, ook een voorlopig onderzoek in opdracht van de OPTA kwam tot de conclusie dat het (bijna) niet mogelijk zou zijn voor concurrenten om hun investeringen terug te verdienen.