Het Haagsche bedrijf MTVNL (Mobiele Televisie Nederland) is afgelopen vrijdag officieel gestart met het testen van mobiele televisie op de zogenaamde T-DAB frequenties, zo maakte het bedrijf bekend. Deze frequenties, ooit bedoeld voor digitale radio, liggen al twaalf jaar ongebruikt op de omroepschappen, met uitzondering van de testuitzendingen van Publieke Omroep. MTVNL wil met de test aantonen technisch en qua programma-aanbod makkelijk de concurrentie met KPN aan te kunnen. Tijdens de testperiode, die in de Haagse regio plaatsvindt, beschikken een aantal inwoners van deze stad over een mobiele telefoon waarmee de uitzendingen bekeken kunnen worden. Behalve de doorgifte van mobiele televisie test MTVNL ook de doorgifte van digitale radiozenders die gelijktijdig met het TV-signaal uitgezonden worden.
“Mobiele televisie over de T-DAB-frequenties wordt onder andere al toegepast in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zuid Korea en China. Hierdoor zijn er veel apparaten beschikbaar van verschillende leveranciers. In Korea heb je zelfs al digitale fototoestellen waarop je mobiele televisie kunt kijken” zegt Ronald Haanstra, directeur van MTVNL in het persbericht. Hij vervolgt: “Als wij er in slagen een T-DAB-frequentie te bemachtigen dan starten wij binnen vijf maanden met de doorgifte van minimaal zes TV-zenders- waaronder de regionale omroep van de regio waarop je je op dat moment bevindt – en een aantal digitale radiostations.” Volgens Haanstra klinkt het misschien vreemd maar maar volgens hem zal mobiele televisie via de DAB frequenties er toe leiden dat digitale radio in Nederland na 12 jaar eindelijk van de grond komt.
KPN is van plan in 2008 te starten met het uitzenden van mobiele televisie via de DVB-H standaard. Hiermee kunnen verschillende zenders tegelijkertijd in hoge kwaliteit uitgezonden en ontvangen worden op mobiele apparaten zoals mobiele telefoons. KPN heeft als enige in Nederland een licentie (via Digitenne) om uit te zenden via DVB-H. Het enige alternatief voor DVB-H dat nu al beschikbaar is, is Digital Multimedia Broadcasting (DMB). DMB maakt gebruik van de T-DAB frequenties en via haar betrokkenheid bij de Stichting Digi-Radio doet volgens MTVNL KPN er alles aan om te voorkomen dat de DAB-frequenties ook gebruikt mogen worden voor deze concurrerende vorm van mobiele televisie. “Dat doet het bedrijf trouwens in eendrachtige samenwerking met de publieke- en commerciele omroepen en het CDA kamerlid Atsma”, aldus het persbericht van MTVNL.