Wie zal de televisiekijker bevrijden? Het internet zorgde al voor de online bevrijding en voor een revolutie op het gebied van muziek. Is televisie de volgende stap? Niemand die het precies weet, maar aan experimenten en ideeën geen gebrek.
Toen we online gingen was dat vooral met besloten gemeenschappen, walled gardens, zoals eerst de bulletin boards, later de Compuserve’s en AOL’s en in Nederland Het Net. We hadden Telecom Gold en Memocom voor de eerste vormen van e-mail.
Gaat het met televisie dezelfde kant op? Of is televisie een te moeilijk product om via het internet naar een brede massa te brengen?
Voorwaarde voor succes is dat iemand een manier vindt om het makkelijk toegankelijk te maken, zoals Apple met iTunes voor de muziek heeft gedaan. Maar met muziek is het al zo moeilijk dat tot dusver geen enkele andere partij maar in de schaduw van Apple kan staan, zal het een partij wel lukken met televisie?
Aan initiatieven en ideeën geen gebrek, we schrijven hier vrijwel elke week over, over de Apple TV’s, de KIIS boxen, de Media Mall’s, de IPTV en streaming web providers, over Joost, Slingboxen en de Lama boxen.
Het is daarom een goed teken dat Batiest Coopmans van KPN zegt voor een open wereld te gaan. Hij zegt zelfs meer, namelijk één interface voor alle televisie diensten, onafhankelijk of dat nu via broadcast of on-demand komt. Het lijkt er zelfs op of hij meer Vision dan BT heeft, want de Britten brengen broadcast en IPTV samen op één plek, bij een open wereld hoort ook rechtstreekse aansluiting op de Joost’s en JumpTV’s van deze wereld.
Coopmans merkte in Amsterdam terloops op dat KPN niet voor niets in Media Mall investeerde, een bedrijf dat bestaande televisie op een slimme manier koppelt aan breedband internet en daarmee allerhande extra diensten mogelijk maakt. Door de gekozen technologie een verre van open systeem, maar toch een weg die het onderzoeken meer dan waard is. Ik noemde het eerder op deze plaats al een potentieel ‘disruptive technology’ die de klassieke kabel behoorlijk dwars kan zitten.
Hoe snel zal de consument deze nieuwe vormen van televisie en combinaties daarvan accepteren? Sommige zullen heel snel gaan. On-demand is in de USA via de kabel al een groot succes, maar dan vooral in de vorm van “gratis” kijken, niet naar (dure) Hollywood films kijken, maar eerder ‘Uitzending Gemist’ achtige diensten. Dat zal ook in Nederland het geval zijn en dat is goed nieuws voor UPC en Zesko.
De tweede troef van de traditionele aanbieders zijn de PVR’s. Misschien moeilijk uit te leggen, maar wie er eenmaal een in huis heeft, wil nooit meer zonder.
Maar voor de bevrijding van de kijker is (nog) meer nodig. Een goede manier om al die ‘content’ te ontsluiten. een goede EPG is daarvoor lang niet voldoende, dat merken kijkers met meer dan 100 digitale kanalen nu al. Een intelligente zoek en verwijsmachine zal onontbeerlijk zijn, vandaar dat partijen als Google en Amazon hier ook mee bezig zijn.
De uitdaging zal vooral zijn op een oorspronkelijke manier naar deze materie te kijken. Alleen met een duidelijke insteek zal het “nieuwe tv kijken” een succes kunnen worden – en de aanbieders moeten daarbij precies weten wat ze doen. Als zij het al niet weten, wat moet de kijker dan?.
De strijd gaat om het tv-scherm, en Rob van Esch zag dat goed, want is dat Apple TV, Windows Media Center of het kabelbedrijf? Daar ligt de komende tijd wellicht de grootste uitdaging om de kijker te helpen bij zijn bevrijding.