De wereld van televisie en internet zullen samen komen, aldus Baptiest Coopmans, de nieuwe directeur consumentenmarkt KPN, en deze nieuwe wereld zal open zijn. “We willen zonder verschil van interface broadcast koppelen aan on-demand diensten,” vertelde hij het publiek van het ‘Kabel in de 21e Eeuw’ congres in Amsterdam.
“De televisie verandert ontegenzeggelijk, we zijn gegaan van Mies Bouwman die met Open het Dorp’ hert hele and aan de buis kluisterde tot Tante Lienin Helmond die kinderverhalen voorleest. De televisie ging van een plaats in het huis naar overal in het hele huis. Hoe zoeken we daarbij onze weg? De klant gaat het bepalen. Open is daarbij ons uitgangspunt voor alles.”
“Als bedrijf zitten we nu in de transformatie van traditioneel telecombedrijf naar all-ip. Ook de televisie zal ooit over IP gaan, maar dat gaat wel vanuit huidige dominante positie van analoge televisie in Nederland. De huidige digitale televisie heb je op basis van analoge televisie. Maar een open wereld houdt niet van een ‘walled garden’ en verticale modellen. De toekomst is aan open netwerken en open diensten.”Televisie ontwikkelt zich van broadcast tot interactivteit, er komt plaats voor crossemediale concepten. Kijk naar een Joost, daarvoor moet je 250 MB aan data voor een uur televisie downlaoden, het netwerk moet daar klaar voor zijn. Op een zondagmiddag kijken er bij ons 26.000 mensen naar voetbal via Planet internet.”
KPN zal de komende tijd met diree producten actief zijn op de markt van televisie, Digitenne, mobiele TV en Mine. “Digitenne is onze voordeel propositie, om mensen te bevrijden van de kabel. Het is niet het totale alternatief. Na de zomer gaan we mobiele TV introduceren, omdat we denken dat de consument het wil hebben. En met Mine zetten we in op IPTV, dat rollen we in de komende maanden uit.”
“We zullen beide twee proposities koppelen aan open internet, want we denken dat toekomst daar is – zonder verschil van interface broadcast koppelen aan on-demand diensten. Daar zetten we onze inspanningen op in. Daarnaast gaan we ook crossmediaal, zoals met Dag. Daarbij moet je de consument helpen om interactiviteit te ervaren. In deze moeilijke wereld zijn niet alleen wij aan het twijfelen, ook de consument. Die heeft een gids nodig die ze kunnen vertrouwen. Wij willen die gids zijn en niet iemand zijn die alleen maar producten over de schutting gooit.”
“Televisie wordt persosonlijker, dat raakt de paketten die consumenten aangeboden krijgen. met een open platform willen we er alles aan doen om dat te faciliteren. De tradtionele business modellen staan onder druk en de klant woirdt de baas van de televisie en zal elf beslissen wat ze binnen halen.”