Waarom moet RTL7 weg in Groot-Amsterdam? Verleden week reeds berichtten we dat de APR in haar wijsheid had besloten dat RTL7 plaats moest maken voor Rotana Music Channel, een zender waarvan het gesproken Arabisch niet of slecht verstaan schijnt te worden door bijvoorbeeld marokkanen. Het stond reeds in het concept advies, gisteravond werd het advies definitief beslist “na consultatie van de kijkers”.
We begrijpen dat een programmaraad van een grote stad zich niet uitsluitend op de westeuropese kijker kan richten, maar de vraag is wel of toevoeging van een Arabische muziekzender het juiste antwoord is. Wie rondrijdt in Amsterdam (of om het even welke andere grote stad) ziet overal schotelantennes. Gemeentebesturen en woningbouwverenigingen zijn daar niet blij mee, maar de bezitters van die antennes wel: zij ontvangen daarmee vele zenders uit hun land van herkomst.
Het doorgeven van een enkele zender zal de schotels niet doen verdwijnen. Turken richten hun antenne op de Turksat, waar ze tientallen kanalen ontvangen – meer dan ooit via de kabel mogelijk zal zijn. Voor Italianen, Marokkanen, Spanjaarden, Fransen geldt hetzelfde: de satelliet biedt ze meer – en bovendien zonder extra maandelijkse kosten. Daarbij komt dat vele zenders niet voor doorgifte via de kabel in aanmerking komen omdat de rechten niet geregeld zijn of zelf niet geregeld kunnen worden.
Aan de andere kant is de keuze om RTL te laten verdwijnen wel erg vreemd: dit is overdag de enige Nederlandse nieuwszender. Dus nu eens geen belspelletjes, maar juist een volwaardige programmering. ’s Avonds is er veel sport. Of de soep zo heet wordt gegeten moet nog blijken, UPC reageerde verleden week bij monde van Mark Zellenrath als volgt: “De keuze van de Amsterdamse programmaraad voor Rotana staat in hun aanvullende advies. Dit advies heeft echter geen geldigheid, wel het ‘normale’ advies. We zullen het bestuderen.”