De prijs voor breedbandinternet ligt in Belgie hoger dan in vijf Europese buurlanden. Zo blijkt uit een studie in opdracht van de Belgische federale regering. Hierin worden de breedbandabbonnementsprijzen vergeleken van 35 aanbieders in zes Europese landen.
‘Het is niet normaal dat de tarieven voor een aansluiting in het ene land zo sterk verschillen dan in een ander land. Als je de Belgische prijzen vergelijkt met de Franse, stelt men grote verschillen vast’, aldus minister van Economie Marc Verwilghen.
Hoofdoorzaak voor de hogere tarieven is volgens het raport het gebrek aan concurrentie op de Belgische markt. Minister Verwilghen wil daarom regulator BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) vragen de markt, de concurrentie en de prijzen door te lichten.
Alternatieve aanbieders zijn praktisch gedwongen adsl toegang op wholesale basis in te kopen bij Belgacom, omdat de local loop bijna niet unbundled is. Pas wanneer men ook op prijs kan concurreren zullen de gemiddelde prijzen gaan dalen, zo verwachten de onderzoekers van Analysys, die het onderzoek uitvoerden.
De hoge prijs, vaak het dubbele of meer dan wordt betaald in Nederland en vooral ook Frankrijk, wordt in Belgie door veel gebruikers als extra schrijnend ervaren, omdat de Belgische aanbieders extreem lage datatransfer limieten, zeer strikt handhaven, waardoor zelfs met een 8 Mbit/s lijn de meeste echte breedbandtoepassingen eigenlijk onmogelijk worden gemaakt.
Het BIPT zou een verhoging van de marktwerking wettelijk moeten kunnen afdwingen, mocht het in overleg met Belgacom en Telenet niet lukken deze te verhogen, aldus Verwilghen.