Eind 2008 zal Vlaanderen alle analoge uitzendingen via de ether stop zetten, een exacte switch-off datum is nog niet bekend gemaakt. Op dit moment zijn alleen de uitzendingen van de twee netten van de publieke omroep VRT (één en Ketnet/Canvas) in de ether. “Door sneller om te schakelen krijgen alle Vlamingen, en niet enkel de voorlopers, een evenwichtig en marktgedreven aanbod van verschillende vormen van digitale televisie. Ook komt er nu sneller ruimte in de ether voor experimenten met nieuwe vormen van mobiele digitale televisie,” aldus Vlaams minister van Media Geert Bourgeois.
Niemand weet precies hoeveel huishoudens nog analoog kijken, de schattingen lopen uiteen van 60.000 tot 200.000. De Vlaamse overheid gaat zelf uit van 60.000 gezinnen die alleen via de ether kijken en nog eens 80.000 à 180.000 die analkoog voor een tweede televisie gebruiken of in een vakantiehuisje. Om meer inzicht te krijgen in het aantal analoge kijkers doet de Onderzoeksgroep Media & ICT (MICT) van de Universiteit Gent onderzoek via de website www.antennekijkers.be naar het analoge kijken.
Na de afschakeling komt er ruiimte in de ether vrij voor een uitbreiding van het DVB-T aanbod. Momenteel zendt in Vlaanderen alleen de VRT een enkele multiplex uit. De zenders zijn nu nog in het bezit van de omroep, maar worden in een nieuwe exoloitatiemaatschappij ondergebracht, Daarnaast schrijft de Vlaamse deelregering een ronde uit, waarbij andere (commerciële) omroepen worden uitgenodigd via de ether te gaan uitzenden.
Vlaanderen is net als Nederland traditioneel een sterk bekabeld gebied met ongeveer 97% van alle huishoudens aangesloten op de kabel, daar kwam pas onlangs verandering in met de komst van IPTV (BelgacomTV) en satelliet televisie (TV Vlaanderen), die inmiddels respectivelijk meer dan 100.000 en 30.000 abonnees tellen. In tegenstelling tot Nederland neemt men twee jaar de tijd voor de omschakeling, zodat de Vlamingen goed kunnen worden voorgelicht.
Aangezien omroep in België een zaak is van de deelregeringen betreft de switch-off alleen Vlaanderen. In Wallonië is momenteel een multiplex in de lucht met drie kanalen van de publieke omroep RTBF (La Une, laDue en RTF Sat) en drie abonnee-tv kanalen van Be.tv. In Nederland en Luxemburg zijn inmiddels alle analoge TV zenders uitgeschakeld. Luxemburg deed dit al in septermber, Nederland afgelopen december.