Zo, de naam is Joost, dat als je het in het Engels uitspreekt een beetje als ‘juiced’ klinkt. Het nieuwe geesteskind van Niklas Zennström en Janus Friis, de jongens die met Kazaa de muziekindustrie op hun kop hebben gezet en vervolgens met Skype de betaalde telefoon tikken in een klap achterhaald maakten. Met (een deel van) de miljarden die ze binnen haalden met de verkoop van Skype aan eBay gingen ze van start met TVP, The Venice Project.
Een onderneming die met een waas van geheimzinnigheid is omgeven dat zich bezig houdt met peer-to-peer distributie van televisie en films via het web. Daarbij probeert men aan de ene kant de kwaliteiten van de televisie te combineren met de mogelijkheden van web 2.0. Dus: professionele producties in een goede beeldkwaliteit, maar aangevuld met allerhande mogelijkheden zoals het chatten met vrienden die naar hetzelfde programma kijken, het elkaar aanbevelen van films, het creëren van ‘communities’ kortom, de hele rataplan.
Voor gebruik van Joost is (client) software nodig die je op de PC installeert. Deze maakt het mogelijk programma’s te zoeken en de up- en downloads te regelen. De afgelopen maanden konden enkele duizenden mensen beta testen, maar mochten daar nauwelijks over praten, laat staan beelden van laten zien. Inmiddels is die ban op blog verslagen opgeheven.
De aankondiging van Joost op dit moment verbaasde me aan de ene kant een beetje omdat afgelopen week er nog flinke problemen waren met het downloaden van de correcte software. Maar vanaf nu kan iedereen zich opgeven voor een beta test, maar zijn helaas de versies voor Mac en Linux nog niet verkrijgbaar.
Aan de andere kant was deze aankondiging wel te verwachten, want inmiddels is alles en iedereen bezig met de connectie tussen web en TV. Microsoft, Apple, San Disc, Philips, Netflix, zelfs Sony doet een duit in het zakje, maar voor niemand lijkt het duidelijk welke kant het nu precies op zal gaan.
Joost lijkt een aantal goede ingrediënten te hebben, met name omdat ze de web 2.0 functionaliteiten brengen met een stukje software en geen ingewikkelde en dure oplossingen nodig hebben zoals Microsoft TV IPTV Edition of Alcatel’s Amigo TV. Joost biedt aan producenten ook de mogelijkheid rechtstreeks in contact te treden met de consument. En dat bedreigt weer de ‘man in the middle’ zoals kabelexploitanten en videotheek houders. Waar het naar toe gaat? Joost mag het weten, maar het zal in elk geval ‘disruptive’ zijn.